5. Uluslararası Uygulamalı İstatistik Kongresi Gerçekleşti

Marmara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “5. Uluslararası Uygulamalı İstatistik Kongresi” 21 Mayıs Salı günü Mehmet Genç Külliyesi’nde gerçekleşti.

Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen kongreye; Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Akgiray, Marmara Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Arısal, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Dr. Erhan Çetinkaya, T.C. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Özkul, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semahat Küçükkolbaşı, Marmara Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Deniz İnan, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğr. Üyesi  Doç. Dr. Yalçın Tahtalı katıldı.

Kongre başkanlarından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yalçın Tahtalı, açılış konuşmasında, “Bu yıl biz kongreleri düzenlerken hem gençlere örnek olalım, gençlerin eğitimlerine düzenlediğimiz kurslarla katkı sağlayalım derken bir yandan da büyük önemi olan vefa kongreleri yapmak istedik. Dolasıyla her sene kongrelerimizi bir hocamızın adına veya anısına düzenliyoruz.” diyerek kongrelerin amacını katılımcılarla paylaştı.

Kongre başkanlarından olan Marmara Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Deniz İnan ise konuşmasında her bir katılımcı için verimli ve motivasyonu yüksek bir kongre olmasını temenni ederek herkese teşekkür etti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Marmara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kongrede bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kongrenin, akademisyen ve yazar Alev Alatlı adına düzenlenmiş olmasının ayrı bir öneminin olduğunu söyleyerek kendisine Allah’tan rahmet diledi. Üniversitelerin sorumluluklarından birinin de bilim ve teknolojinin geliştirilmesi olduğunu söyleyen Prof. Yılmaz, TOGÜ olarak bilimin ve teknolojinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan tüm etkinliklere katılmak istediklerini ifade etti. İstatistik biliminin etrafımızdaki olayların tümünün anlam kazanmasında büyük katkılar sağladığını belirten Prof. Yılmaz katkısı olanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semahat Küçükkolbaşı konuşmasında “İstatistik alanından çalışan birçok bilim insanını bir araya getiren bu kongre hepimiz için çok kıymetli. Genç akademisyenleri destekleyen bu kongreyi verimli ve güzel geçirmenizi diliyorum.” dedi.

Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Akgiray konuşmasında istatistiksel araştırmaların önemine değinerek istatistik bilimini kullanan tüm araştırmacıları bir araya getirmeyi hedefleyen kongrenin ülkemizin yetiştirdiği en önemli düşünce insanlarından olan Alev Alatlı’nın anılmasıyla daha önemli hale geldiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Dr. Erhan Çetinkaya, “Böyle önemli bir kongreye TÜİK olarak bizi davet ettiğiniz ve kıymetli Alev Alatlı’ya bu kongrede yer vererek andığınız için çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Konuşmasında TÜİK ve akademi iş birliklerinin artması gerektiğini söyleyen Dr. Erhan Çetinkaya verinin çok önemli hale geldiği dünyada, eski dönemlerde olduğu gibi akademi ile olan iş birliklerini yeniden ülkemize kazandırmayı ümit ettiğini belirtti ve TÜİK’in ajandasında bulunan konu başlıklarını katılımcılarla paylaşarak sözlerini bitirdi.

Kongrede davetli konuşmacı olarak yer alan T.C. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Özkul, merakla takip edilen blok zincir teknolojisinden ve bu teknolojinin en önemli ürünlerinden olan kripto varlıkların istatistik ile bağlantısı üzerine konuşma gerçekleştirdi.

5.Uluslararası Uygulamalı İstatistik Kongresi, yüz yüze ve çevrim içi olarak 3 gün boyunca Marmara Üniversitesi’nde devam edecek.

HIZLI ERİŞİM