Akademik Dürüstlük Semineri Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı’nın organize ettiği Akademik Dürüstlük Semineri 4 Kasım’da gerçekleşti. 

Seminere konuşmacı olarak; TechKnowledge Türkiye Genel Müdürü Altan Gürsel, TechKnowledge Türkiye Ürün ve Eğitim Danışmanı Serdinç Kaya, Turnitin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Profesyonel Hizmetler Danışmanı Jason Gibson, Turnitin EMEA Kanal Satış Müdürü Maarten Jan Horck ve Marmara Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Merkezi (MİTTO) Müdürü Prof. Dr. Ahu Altınkut katıldı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını Altan Gürsel yaptı. Gürsel, intihal konusunun önemi üzerinde durdu. Maarten Jan Horck; “Akademik Bütünlüğü Anlamak” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Horck sunumunda; akademik bütünlüğün en önemli noktasının her zaman etik davranmak olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ahu Altınkut konuşmasında; akademik dürüstlükten ve bu konunun Türkiye’deki durumundan bahsetti. Prof. Dr. Altınkut; akademik dürüstlüğün pekişmesi ve etik anlayışına sahip iş gücünün yetişmesi için üniversitelerle özel sektörün ortak çalışması gerekliliğinin altını çizdi. 

Serdinç Kaya; “Öğrenme ve İntihali Önlemede Etkili Geribildirim ve İpuçları” başlıklı sunumuyla katılımcıları aydınlattı. Kaya; “Kaynak ne kadar çoksa döküman o kadar zengindir.” diyerek akademik araştırmalarda kaynak çeşitliliğinin önemine vurgu yaptı. 

“Turnitin Orjinallik Kontrolü” adlı sunumu Jason Gibson yaptı. Gibson sunumunda; akademik çalışmalarda özgünlüğün önemini anlattı. İntihalin kabul edilemez olduğunun altını çizen Gibson, bu durumun etik anlayışına uymadığını belirtti. 

Seminer; katılımcıların sorularını sormasının ardından değerlendirme konuşmasıyla sonlandı. 

 

HIZLI ERİŞİM