“Balkanlar ve Avrupa: Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe” Uluslararası Konferansı Düzenlendi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Balkanlar ve Avrupa Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe" Uluslararası Konferansı 8 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve Eski Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov katıldı.

 

“Ortak Geleceği Bir Arada Yapabilmeliyiz”

Türk ve Müslüman kimliğinin Balkanlar’da yaklaşık 20-25 nesil bir arada yaşadığını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu ortak yaşanmışlıklar pek çok Balkan dilinde binlerce ortak kelime, ortak yemek, ortak şarkı, ortak hüzünler gibi pek çok ortaklığı bir araya getirdi. Savaşlar, zor zamanlar birtakım ayrılıklara sebep oldu. Ama bir ortak geleceği bir arada yapabilmeliyiz” dedi. Osmanlı Devleti’nin ırk, din, dil farkı olan küçük toplulukları yok olmaktan kurtardığını söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu, belli bir saygı ve sevgi ortamı içerisinde ortak yaşamın muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Trakya Üniversitesi’nin 4000 öğrenci ile en çok Balkanlı öğrenciye sahip olan üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu, ortak noktaları arttıracak çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

“Balkan Uyruklu 1500 Öğrenci”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu Balkan Araştırma Merkezi ile YÖK tarafından Balkanlar’a yönelik kontenjan tanınan üç üniversiteden birisi” diyerek konuşmasına başladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin şu anda yaklaşık 1500 Balkan uyruklu öğrenciyi bünyesinde bulundurduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, konferansın ikili ilişkilerin arttırılması ve kardeşliğin pekiştirilmesi için önemli olduğunu ifade etti.

 

 “Balkanlar Anahtar Bir Role Sahip”

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt “Bu konferansın Balkan halkları arasında var olan samimi ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını diliyorum” diyerek konuşmasına başladı. “Balkanlarla Anadolu kadar birbirini etkilemiş, birbirine benzemiş, birbirini sevmiş başka bir coğrafya herhalde yoktur” diyen Prof. Dr. Kurt, “Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak görülen Türkiye’nin bölgeyle olan ilişkileri köklü geçmiş ve ortak değerlere dayanmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz için Balkan coğrafyası siyasi ve iktisadi ehemmiyeti kadar tarihi, kültürel ve güçlü insanı bağlar bakımından da her dönemde hayati önem arz etmiştir” dedi. Balkanlar ve Avrupa arasındaki iş birliği ve dayanışmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Kurt, bölgede istikrarın ve güvenliğin sağlanması, ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi ve vatandaşların refah düzeylerinin arttırılması için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kurt Balkanlar’ın jeopolitik konumu sayesinde anahtar bir role sahip olduğunu ve Balkan ülkelerinin enerjiden tarıma, eğitimden güvenliğe, pek çok alanda refah sağlayabileceğinin altını çizdi.

 

“Kültürel Bir Harmoni”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Balkan Yarımadası üç yanının denizlerle çevrili olması ve Avrupa’nın güneyiyle arasında doğal sınırlar bulunmaması nedeniyle Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturmuştur” dedi. Balkanlar’ın kendine özgü zengin kültür, dil ve gelenekleriyle kültürel bir harmoni oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, Balkanlar’ın Avrupa’daki Türk kültürünün mekânı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ak “İstanbul Üniversitesi: Bir Balkan Evi şiarıyla akademik açıdan ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdik” dedi ve ekledi “Bütün Balkan ülkelerinden 29 Üniversite ile İkili İş Birliği Anlaşması, 95 Erasmus Anlaşması imza edilmiş; çok sayıda öğrenci ve akademisyen bu anlaşmalar çerçevesinde değişim hareketliliğinden yararlanmıştır. Üniversitemizde halen 378 Balkanlı öğrencimiz eğitim ve öğretime devam etmektedir” dedi. Çeşitli Avrupa Birliği fonlarınca desteklenen 29 uluslararası projede Türk ve Balkan ülkelerinden araştırmacılar ile birlikte çalışıldığını anlatan Prof. Dr. Ak, bu konferansın Balkan ülkeleri arasında akademik iş birliğini derinleştirmek ve ortak yaklaşımların gerçekleştirilmesine hizmet etmek açısından son derece önemli olduğunu dile getirerek sözlerini sonlandırdı.

 

“Balkanlar'da Barışın, İstikrarın ve Refahın Teminatı Türkiye'dir”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Balkan Harbi'nden başlayarak yüzyıl boyunca çeşitli dönemlerde ve çeşitli sebeplerle bölgedeki Müslüman ve Türkler kendi ata yurtlarını terk ederek Anadolu'ya göç etmek zorunda bırakılmıştır. Yaşanan tüm bu acı gelişmeler, sadece Türkler ve Müslümanlar için değil bölgedeki tüm halklar için de ayrı bir kayıptır. Balkan Harbi’nin 110'uncu yılını aştığımız, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinin ise 100'üncü yılına girdiğimiz bu günlerde bu kaybın önemini giderek çok daha iyi anlıyoruz” dedi.

Balkanlar'da barışın, istikrarın ve refahın teminatının Türkiye olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şentop “Balkan coğrafyasına ve insanına karşı tarihi, insani ve ahlaki sorumluluklarımız ve görevlerimiz var. Bize yüklenen bir misyon var” dedi. Prof. Dr. Şentop “Türkiye, Balkanları kendisi gibi gördü. Balkanların huzuru Türkiye'nin huzurudur. Balkanlar güvendeyse Türkiye de huzurludur. Nitekim tüm bu çabalarımızın ve anlayışımızın bölge ülkeleri tarafından da takdirle karşılandığını görüyoruz. Hem ikili hem de çok taraflı düzeyde bölge ülkeleri ile olan ilişkilerimizi giderek geliştiriyoruz. Şahsen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak yürüttüğüm parlamenter diplomasi faaliyetlerim çerçevesinde Balkan ülkelerinden çok sayıda cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan, bakan ve büyükelçi ile görüştüm. Hemen hemen tüm muhataplarımdan duyduğum husus mealen şuydu: Balkanlar'da barışın, istikrarın ve refahın teminatı Türkiye'dir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Şentop, Balkanlar'ın güneşinin Türkiye'den doğduğunu ve Avrupa'dan battığını söyleyerek Türkiye'nin Balkanlardaki varlığına vurgu yaptı.

Konuşmanın ardından toplu fotoğraf çekimi ve hediye takdimi gerçekleştirildi.

Kaynak: İstanbul Üniversitesi

HIZLI ERİŞİM