Birinci Uluslararası İstanbul Konservasyon ve Restorasyon Konferansı Yapıldı

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi,  İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Pavlodar Devlet Pedagoji Üniversitesi ve TBC (Technical Business Consulting) iş birliği ile düzenlenen, “Etnografik ve Arkeolojik Tekstiller” konulu, Birinci Uluslararası İstanbul Konservasyon ve Restorasyon Konferansı 20 Ocak günü üniversitemiz Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Salonunda yapıldı.

Çağrılı olarak yapılan konferansının açılış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Erdal; “Teknoloji Fakültesi bünyesinde İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle, bir ARGE Laboratuvarı kuruldu. Hem onlara hemde bu projenin başlangıcından sonuna kadar bize destek olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kültür Bakanlığı bünyesinde birçok Restorasyon-Konservasyon laboratuvarı çalışmalar yapmakta. Fakültemiz bünyesinde kurulan bu laboratuvarımızda akademik anlamda güzel çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Kazılardan çıkarılarak ARGE laboratuvarımıza gelen tüm tekstil malzemelerinin  detaylarını değerlendirmenin yanı sıra, restorasyon, test analizi ve konservasyon işlemleri yapılıyor. Bunun yanı sıra malzemenin hammadde tayini, iplik yapısı, iplik mukavemeti, renk analizi, gibi bir çok alanda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Moderatörlüğünü Dr. Ragsana Hasanova yaptığı Konferansta, Nişantaşı Üniversitesi Moda ve Tekstil Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Tezcan, “Etnografik Tekstil Eserlerin Müzelerde Depolanması ve Konservasyonu”; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve Sinop Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, “Balatlar Kilise Kazısı’ndan Geç Osmanlı Dönemi Tekstil Buluntuları”; Üniversitesitemiz Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör.Dr. Meral Özomay, “Etnografik ve Arkeolojik Tekstillerde Analiz ve Yöntem Geliştirme Aşamaları”; Kazakistan Pavlador Devlet Pedagoji Üniversitesi Arkeolojik Bilimsel Araştırma Laboratuvarı’na bağlı Uluslararası Araştırma Laboratuvarı “YMAI”ın müdürü Tatyana Krupa “Etnografik ve Arkeolojik Tekstillerin Konservasyonu ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri” hakkında bilgiler verdiler.

Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı; Prof. Dr. İsmail Usta’nın kapanış konuşmasının ardından konferansa katılan konuşmacılara Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı; Prof. Dr. İsmail Usta ve İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yrd. İlkay Belibağlı tarafından plaket ve katılım belgeleri verildi.



Haber: Yusuf Kenan Çağlar

HIZLI ERİŞİM