Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Oktay Güvemli Anıldı

16 Aralık 2019 tarihinde aramızdan ayrılan, üniversitemiz İİBF emekli öğretim üyesi; Prof. Dr. Oktay Güvemli, 21 Ocak günü üniversitemiz Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. 

Kuruluşundan bugüne kadar üniversitemize hizmet etmiş ve aramızdan ayrılmış olan Marmara Üniversitesi mensupları için saygı duruşuyla başlayan ve Prof. Dr. Oktay Güvemli’nin hayatını anlatan slayt gösterisiyle devam eden anma etkinliğinde bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar; “Bugün burada rahmet ve minnetle andığımız Oktay Güvemli hocamız muhasebe hocalığından ziyade benim asıl dikkatimi çeken sıradışı konulara ilgi göstermiş ve çalışmış olmasıdır. Türkiye’de muhasebe ve işletme tarihi gibi, genellikle işletme hocalarının çok fazla nazar etmediği, ilgi duysada pek fazla mesai harcamadığı konularda çok fazla emek harcayarak büyük eserler ortaya koymuştur. Bu onun en önemli akademik özelliklerinden bir tanesidir. Yazdığı ve ortaya koyduğu eserlerden dolayı kendisini bizzat yakından takip ettim. Bilhassa muhasebe ve işletme tarihine ilişkin yayınladığı eserler ortalama bir işletme hocasının yapacağı işlerden değildi. İslam ve Osmanlı muhasebesi alanlarında yaptığı çalışmalar yapması herkes tarafından takdirle karşılanmıştır. Yapmış olduğu çalışmalar sadece işletmeciler tarafından değil, Avrupa, Osmanlı işletme tarihçileri tarafından da takdirle karşılanmış ve takip edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında üniversitemizin böyle değerli bir hocası olmasından dolayı kendisiyle ne kadar gurur duysak az gelir. İnsanlara yazdığı ve ortaya koyduğu faydalı eserlerle ışık tutan, yol gösteren Oktay Güvemli hocamızı bu vesileyle bir kez daha, saygı, özlem ve rahmetle anıyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar’dan sonra kürsüye gelen Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş; “Bugün burada çok değerli hocamız Oktay Güvemli hocamız için toplanmış bulunuyoruz. Bizleri böylesi bir günde bir araya getiren başta Rektör hocamıza ve bugünün tertip edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizlerin bir araya gelmesine vesile olan Oktay hocamıza Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Benim kendisiyle tanışmam çok öncelere dayanır. Tanıştığımız ilk günden vefatına kadar kendisine hep hayranlık duydum, duymaya devam edeceğim. Onun ortaya koymuş olduğu eserler bizler için çok önemli. Öyle ki, onun yazdığı kitapları Sayıştay olarak hak ettiği güzellikte bastık ve yurtdışından gelen misafirlerimize bizi ziyaretleri sırasında hediye olarak takdim ediyoruz. Böylesi bir insanı tanımaktan, onunla zaman zaman bir araya gelerek sohbet etmekten onur duydum. Onu bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Anma etkinliğine Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Kurt, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert,  M.Ü. Yüksek Ticaretliler ve İİBF Mezunlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Karsavuran, MUFTAV Başkanı Prof. Dr. Batuhan Güvemli, MÜDAV İstanbul Şube Başkanı, Prof. Dr. Ömer Lalik, MUFAD Başkanı Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu, TURMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, İstanbul YMM Odası Başkanı Vehbi Karabıyık, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir katıldı.

Öğleden sonra yapılan Anma etkinliğinin “Oktay Güvemli ile anılar ve söyleşiler” bölümünde Prof. Dr. Süleyman Yükçü oturum yöneticisi olarak görev aldı. Prof. Dr. Mustafa Aysan, Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Prof. Dr. Özer Ertuna, Prof. Dr. Sudi Apak, Prof. Dr. Fatih Coşkun Ertaş, Yüksel Çengel ve Sezai Onaral Oktay Güvemli ile yaşadıkları anıları paylaştı.



Haber: Yusuf Kenan Çağlar

HIZLI ERİŞİM