Marmara Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş hanımefendinin teşrifleriyle düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un ev sahipliğinde, 17 Ekim Salı günü gerçekleştirilen törene İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki, belediye başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

Mehmet Genç Külliyesi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan, Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uslu yönetimindeki Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun mini dinletisiyle devam eden törenin açılış konuşması Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, açılış dersi konuşması da TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından yapıldı.

“Üniversitelerimiz Türkiye’nin gelecek vizyonunun merkez üsleri konumundadır”

Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi’nin 2023-2024 Akademik Yılı açılış toplantısına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Üniversitelerimiz Türkiye’nin gelecek vizyonunun merkez üsleri konumundadır ve öyle de olmalıdır” şeklinde konuştu. Köklerini geçmişinden alan ve umutla geleceğe yol almış bir medeniyet olduğumuzu fakat geçmişle övünerek mesafe alınmayacağını, ileriye doğru atılacak adımları çok sağlam bir şekilde atmak mecburiyetleri olduğunu belirten Kurtulmuş, buna da öncülük yapacak olan kurumların başında üniversitelerin geldiğini söyledi.

Medeniyet felsefelerinde bilenle bilmeyenin bir olmayacağını, bilginin yanında onu tamamlayacak unsurların "hikmet" ve "irfan" olduğunu belirten Kurtulmuş, bilgi, hikmet ve irfanın da kendi içerisinde bir hiyerarşi oluşturduğunu kaydetti.

“İnsanlık tarihinin en zor, en meşakkatli, en karmaşık ve en çok çatışmaların, çekişmelerin olduğu hatta insanoğlunun belki de en az mutlu olduğu dönem de çağ da bilginin güç olduğu bu çağdır” diyen Kurtulmuş, asıl marifetin, bu gücün, insanlığın ve kâinatın hayrına kullanılmasında olduğunu söyledi.

Dünyada yaşanan sorunların tamamına yakınının hikmet ve irfan yoksunluğundan kaynaklandığını söyleyebileceklerine dikkati çeken Kurtulmuş, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve küresel göç meselesi gibi konuların bu eksiklikler nedeniyle meydana geldiğini vurguladı.

Kurtulmuş, bilgiyi güç olarak kabul edenlerin her alanda kurdukları hegemonya ile dünyanın masum milletlerinin seslerinin çıkmasına mâni olmaya çalıştıklarını bildirdi. Kutuptaki buzul dağının erimesiyle Gazze'deki insanın fosfor bombasıyla öldürülmesinin aynı zihniyetin sonucu olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, Afrika'da açlıktan ölümlerin ve petrol kuyularına konmaları için terör örgütlerini vekalet savaşlarının unsuru olarak kullananların da aynı zihniyetin ürünü olduğunu belirterek sözlerine son verdi.

140 Yıllık Köklü Bir Üniversite: Marmara Üniversitesi

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Cumhuriyetimizin 100 yılında, bilim dünyasına sağladığı katma değeriyle, eğitime sunduğu araştırma gücüyle, ulusal ve uluslararası başarılarıyla, yükseköğretime kazandırdığı vizyonuyla, topluma hizmet faaliyetlerindeki öncülüğüyle, ülkemiz hizmetine kazandırdığı güçlü insan kaynağıyla; etik değerlere saygılı, özgür ve eleştirel düşünceye sahip bireyler yetiştiren bir buçuk asırlık çınarımız, Marmara Üniversitemizin 2023-2024 Akademik Yılı açılış törenine hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı.

Marmara Üniversitesi’nin 140 yıllık bir üniversite olduğunun altını çizen Rektör Kurt, Marmara Üniversitesi’nin 80 bini aşkın öğrencisiyle büyük ve köklü bir eğitim yuvası olduğunu belirtti. 2021 yılı sonu itibariyle “Araştırma Üniversitesi” unvanı aldıkları için büyük bir gurur içinde olduklarını dile getiren Kurt, çok daha önemli projelerin üretildiği, güçlü bilimsel araştırmaların yapıldığı, bilim dünyasına ve insan hayatına daha nitelikli katkıların yapılacağı bir sürece girmiş olduklarını belirtti. Rektör Kurt, “Sahip olduğumuz geniş ve nitelikli akademik kadromuzun yanı sıra kent yaşamıyla bütünleşik yerleşkelerimizdeki fakültelerimiz, enstitülerimiz, yüksekokulumuz ve meslek yüksekokullarımızdaki 1000’den fazla lisans ve lisansüstü programımızla öğrencilerimize çok alternatifli bir eğitim sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Akredite programlardan, üniversite-sanayi iş birliklerinden, gelişmiş sektör odaklı laboratuvarlar ve staj uygulamalarından detaylı bir şekilde bahseden Kurt, ulusal ve uluslararası entegrasyon başarılarıyla, hedeflerine emin adımlarla gittiklerini belirtti. Akademisyenlerin gerek bireysel gerekse öğrencileriyle birlikte yapmış oldukları özverili çalışmalarla Marmara Üniversitesi’nin en çok tercih edilen üniversitelerden biri olmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kurt, başarı elde eden tüm akademisyen ve öğrencilerine teşekkürlerini sundu. Marmara Üniversitesi olarak Türkiye'nin çok dilli eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında beş farklı dilde eğitim seçeneği ile öne çıktıklarının altını çizen Kurt, “Erasmus, Farabi ve Mevlâna gibi ulusal ve uluslararası öğrenci/öğretim elemanı değişim programlarında da öncü bir rol oynadığımızı buradan mutlulukla ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“200’den Fazla Aktif Öğrenci Kulübümüz Var”

Üniversite hayatının sadece bilimle ve eğitimle sınırlı olmadığını, bulundukları ortamlarda kazanacakları vizyon ve değerlerin de hayatlarında son derece önemli olduğunu dile getiren Rektör Kurt, Marmara Üniversitesi çatısı altında 200’den fazla öğrenci kulübünün olduğunu, 6 Şubat depreminde bu kulüplerin çok aktif bir şekilde çalıştığını ve yaşanan büyük acının biraz olsun bu özverili çalışmalar ile hafiflediğini söyledi. Marmara Üniversitesi personelinden ve öğrencilerinden oluşan “Afet Arama Kurtarma” ekibinin deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan bölgelerde kurtardıkları her bir can için onlara minnet duyduklarını dile getiren Kurt, İstanbul’un da deprem riski yüksek olan bir il olduğunu ve üniversite olarak gerekli tatbikatları, hazırlıkları yaptıklarını belirtti.

“Engelsiz üniversite çalışmalarımızı her geçen gün güçlendiriyoruz”

Rektör Kurt, 2018 yılından bu yana toplam 28 bayrak alarak ‘Engelsiz Marmara’ çalışmalarını her geçen gün daha da güçlendirdiklerini ve bütün yerleşkelerde ‘Engelsiz Üniversite’ anlayışına uygun hareket ettiklerinin altını çizdi. İnşaatı devam eden yeni yerleşkelerdeki binaları da tamamen bu anlayışa uygun inşa eden bir modelle yapılaştırıldığını dile getiren Rektör Kurt, ilk etabı 2 yıl önce tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin 2024 yılı itibariyle ikinci etabının da tamamlanacağını sözlerine ekledi.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılını, Büyük Türkiye Yüzyılını gururla kutlayacağız”

23-30 Ekim tarihleri arasında Cumhuriyetin 100. Yılına özel kutlama etkinliklerini gerçekleştireceklerini belirten Rektör Kurt, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını, Büyük Türkiye Yüzyılını en iyi şekilde ve büyük bir gururla kutlayacağız” şeklinde konuştu. Ülkemiz için hiç durmadan çalışarak pırıl pırıl çok kıymetli gençler yetiştirmeye, ülkemiz ve dünya bilimine akademik çalışmalarla katkı sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Rektör Kurt, “2023-2024 Akademik Yılının ülkemize, milletimize, bilime ve tüm insanlığa hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.  

Sözlerine son vermeden önce Ortadoğu’da doğrudan sivil halka dönük ve derecesi her geçen gün artan şiddeti kınadığını dile getiren Rektör Kurt, “Sivil halka uygulanan orantısız şiddet karşısında taraflar uluslararası hukuk kurallarına uygun davranmalıdır. İsrail uluslararası hukuka ve insani değerlere bağlılıkla hareket edip Gazze halkına uyguladığı her türlü şiddeti ve engeli kaldırmalıdır ve bölgede kalıcı barış sağlanmalıdır” diyerek sözlerine son verdi.

Törende gerçekleşen konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'a “Hamidiye Ticaret Mektebi” ve “Ya Hazreti Pir” isimli Marmara Üniversitesi yayınlarından oluşan kitapların takdimiyle tören sona erdi. 

HIZLI ERİŞİM