Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Nederman Firmasının Öncü İş Birliği

Global SARS-CoV-2 pandemisinde, enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu diş hekimliği uygulamalarında, bulaş mekanizmalarının engellenmesinin önemi daha da arttı. Ülkemizin ve Avrupa’nın en teknolojik Diş Hekimliği Fakültesi olan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından hali hazırda alınan enfeksiyon risk önlemleri bu dönemde artırılarak; hasta sağlığını koruyan ve enfeksiyon riskini minimalize eden uygulamalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin, Nederman firması ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın ön bulguları paylaşıldı. Nederman Aerosol Kontrol Sistemleri ile gerçekleştirilen pilot çalışmada, ortama saçılan aerosol parçacıklarının önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

Konu ile ilgili konuşan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Özkan: "Hasta sağlığının korunması bizim öncelikli hedefimiz. Diş tedavilerini gerçekleştirmenin yanında hastalarımızı çapraz enfeksiyon riskinden korumak en önemli görevlerimiz arasında. Bizler, pandemi dönemini fakültemiz ve fakültemize bağlı uygulama ve araştırma merkezimiz adına sağlıklı geçirdik. Merkezimizde aldığımız tedbirleri daha da sıklaştırarak herhangi bir salgının oluşmasını engelledik. Aynı zamanda, yeni teknolojik gelişmeleri de takip ederek merkezimizde uygulamalarını gerçekleştiriyoruz ve bu sayede tedavi kalitemizi her geçen gün artırıyoruz. Bu kapsamda, dünyanın önde gelen lider firmalarından olan Nederman, Türkiye'deki ilk çalışmasını merkezimizde gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiğimiz pilot çalışmada, enfeksiyon riskini azaltabilecek çok önemli bulgular elde ettik; elde ettiğimiz verileri de bilimsel bir dergiye gönderdik. Şimdi ise bu çalışmayı genişletip daha kapsamlı hale getiriyoruz." dedi. Özkan, fakülte olarak öncü çalışmalara devam edeceklerini belirtti.