Marmara Üniversitesi Havacılık Yapısalları ve Optimizasyon Laboratuvarı Açıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan ‘Yükseköğretim Alanında İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde, ‘Marmara Üniversitesi Havacılık Yapısalları ve Optimizasyon Laboratuvarı’ açılış töreni gerçekleştirilerek akademisyen ve öğrencilerin hizmetine açıldı.

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Teknoloji Fakültesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Temel Kotil, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyelerinin yanı sıra üniversite yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

“ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE YÖN VERECEK”

Tam bağımsız bir savunma sanayi kurmak için ilan edilen seferberliğin içerisinde sektörler kadar üniversitelerin de faal bir şekilde bulunmasının çok önemli olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Yerli ve milli projelerle kendi kendine yetebilen bir ülke olma ideali için YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar önderliğinde, Yükseköğretim Kurulu üyeleriyle yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış, üniversitelerimiz sektörlerle Yükseköğretim aşamasındaki öğrencilerimize önemli katkılarda bulunacak protokoller ve anlaşmalar yapmışlardır” şeklinde konuştu.

Üniversite- sanayi iş birliklerinde oluşturulan bu projelerle, alanında iyi yetişmiş öğrencileri ülkemizin hizmetine kazandırma amacı taşıdıklarını belirten Kurt, “Mezunlarımız bu projelerde elde ettikleri başarılarla sektörün en güzel noktalarına erişecekler, mesleklerinin zirvesinde Türkiye’nin geleceğine yön verecek, ülkemizin vizyonuna ve marka değerine doğrudan katkı sağlayacaklar” dedi.

“TUSAŞ OLARAK ÇOK BÜYÜK PROJELERİMİZ VAR”

Açılış törenindeki konuşmasında nitelikli genç bilim insanlarının yetişmesi için sanayi ve teknolojinin dev şirketleriyle iş birliği protokolleri yapmaya devam edeceklerini belirten TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Temel Kotil, “Üniversitelerden daha çok mühendis yetiştirmesini istiyoruz. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii olarak üniversitelerin içlerine girip, sizlerle beraber çalışmak istiyoruz. Öğrencilerin, derslerinin yanında aynı zamanda proje üretmesi gerekiyor. Bunu ne kadar erken yaparlarsa başarıyı o kadar çabuk yakalarlar” dedi.

TUSAŞ’ın Türkiye genelindeki tesislerinde, yaklaşık bine yakın 3. ve 4. sınıf öğrencilere staj yapma imkanı sunduklarını belirten Kotil, başarılı mühendislere ihtiyaç duyduklarını söyledi. “Çok büyük projelerimiz var” diye konuşan Kotil, “Sayın Erol Özvar Başkanım, bize daha çok mühendis yetiştirin. Altı bin mühendisimiz var. Bu sayı yakında 10 bin olacak. Projelerimizi gerçekleştirebilmek için daha çok mühendise ihtiyacımız var” dedi.

“ÖRNEK BİR ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

“YÖK İLE TUSAŞ arasında örnek bir üniversite sanayi iş birliği modelini Marmara Üniversitesi’nde hayata geçiriyoruz” şeklinde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yerli ve milli havacılık uzay sanayiin geliştirilmesine katkı sağlamak üzere 24 Haziran 2022’de araştırma üniversitesi rektörlerinin katılımıyla Ankara’da TUSAŞ ve YÖK arasında ‘Yükseköğretim Alanında İş Birliği Protokolü’ imzalanmıştı. Bu protokol kapsamında YÖK ile TUSAŞ arasında iş birliğinin artırılması ve üniversitelerde doktora yapan öğrencilerin TUSAŞ’ın stratejik önceliklerine göre belirlenen alanlarında çalışmalarının desteklenmesine karar verildi. İlk planda 200 doktora öğrencisinin tez çalışmalarına teşvik edilmesi ve TUSAŞ Bilimsel Araştırma Programı kapsamında bu öğrencilerimize rehberlik edilmesi planlandı” dedi.

YÖK-TUSAŞ iş birliği kapsamındaki çalışmaların daha verimli bir şekilde yürütebilmesi ve TUSAŞ’ın üniversite öğrencileriyle, öğretim elemanlarıyla etkileşim içine girebilmesi için üniversitelerin kampüs alanları içerisinde nitelikli laboratuvarlar yapılmak üzere alan tahsis edilmesinin kararlaştırıldığını vurgulayan Özvar, “Bu karar kapsamında ülkemizdeki araştırma üniversitelerince belirlenen gerekli alt yapı ve donanım malzemeleri TUSAŞ tarafından temin edilerek öğrenci ve hocalarımızın bilimsel çalışmalarını yapmasını sağlayacak araştırma laboratuvarları hazır hale getirildi. İnanıyorum ki bu araştırma merkezleri sayesinde öğrencilerimizin araştırma alanları zenginleşecek ve kendi alanlarında daha fazla yayın ve örnek çalışmalar ortaya koyacaklar. Birinci etapta hizmete girecek beş laboratuvardan ilki olan havacılık alanındaki laboratuvarı Marmara Üniversitesi’nde açıyoruz” diye belirtti.   

 

HIZLI ERİŞİM