Marmara Üniversitesi MX Yaratıcı Endüstriler Çalıştayı Gerçekleşti

MX Yaratıcı Endüstriler Çalıştayı 24 Nisan Salı günü Marmara Üniversitesi Mehmet Genç Külliyesi’nde gerçekleşti. Marmara Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTTO), TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu, Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği ortaklığında düzenlenen çalıştay “Yapay Zeka Çağında Yaratıcı Endüstriler: Fırsatlar, Meydan Okumalar ve Geleceğe Hazırlık” temasını işledi.

Sektör ve akademi başlıkları altında eşzamanlı düzenlenen oturumlarda yapay zekânın yaratıcılık, yenilik ve üretim süreçlerine olan etkileri tartışıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt,  yapay zeka çağında yaratıcı endüstriler ve fırsatların işleneceği çalıştaya ev sahipliği yapıyor olmanın mutluluğunu dile getirerek yaratıcı endüstrinin ürettiği yaratıcı çıktılarla ekonomik büyümeye doğrudan katkısını, aynı zamanda kullanıma sunduğu ürünlerle ekonominin geri kalanının yaratıcılık potansiyelini arttırdığını ve kalkınmada önemli rol oynadığını belirtti.

Sektör ve akademi başlıkları altında eşzamanlı olarak düzenlenen oturumlarda yapay zekanın yaratıcılık, yenilik ve üretim süreçlerine olan etkileri detaylı bir şekilde ele alındı. Çalıştayın hoşgeldin konuşması MİTTO Müdürü ve Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Şengör tarafından gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İclal Attila konuşması sırasında, bu teknolojinin yaratıcı endüstrilere entegrasyonu üzerine yol gösterici olarak hazırlanması planlanan raporun özel bir sayı ile Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi’nde gerekli prosedürlerden geçtikten sonra yayınlanacağını belirtti.

Paydaş kurumlardan olan TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hasan Bünül, Türkiye’deki girişimcilik sektörünün gelişimi açısından özellikle genç nesile dair çalışmalar yaparak Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkarmayı ve yapılan çalışmaları daha da ileriye taşımalarına destek olmalarını hedeflediklerini söyledi.

Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Vekili Taner Beyoğlu, bu alandaki çalışmaların kültürel ve sınai kalkınmaya en üst düzeyde öncü rol edindiğini ve dolayısıyla bu çalıştayın da çok büyük bir ehemmiyeti olduğunu belirtti.

Teşekkür konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamurcu, ülkemiz adına değer yaratan ve pek çok değerli ismi konuk eden bu yoğun emek dolu çalışmanın hazırlık sürecinde destek olan, iş birliği sağlayan ve gayret gösteren bütün akademisyen, araştırmacı, öğrenci ve sektör temsilcilerine teşekkürlerini sundu.

Çalıştay açılış konuşmalarından sonra başlayan oturumlar ve fuaye alanında gerçekleşen proje tanıtımları katılımcılar ve araştırmacılar tarafından büyük ilgi gördü.

Etkinlik sonunda, yapay zekanın yaratıcı endüstrilere entegrasyonu üzerine yol gösterici bir rapor hazırlanmak üzere planlamalar yapıldı ve oturum başkanları tarafından poster sunumları yapıldı. 

Akademik ve Sektörden birçok ismin katılımıyla gerçekleşen oturumlarda yaratıcı ekonominin zorlukları fırsatları ve gelişim yönü hakkında deneyim paylaşımları gerçekleştirildi.

Akademik Oturumlar 

  1. Endüstriyel Tasarım ve Yapay Zeka
  2. Görsel İletişim Tasarımı ve Yapay Zeka
  3. Mimarlık ve Yapay Zeka
  4. Moda Tasarımı ve Yapay Zeka
  5. Müzik ve Yapay Zeka
  6. Oyun Tasarımı ve Yapay Zeka
  7. Fikri Mülkiyet Hakları ve Yapay Zeka
  8. Yaratıcı Girişimcilik ve Yapay Zeka
  9. Zanaat ve Yapay Zeka
  10. Yaratıcı Kültür Endüstrileri Toplum ve Yapay Zeka

Sektör Oturumu Başlıkları

  1. Yaratıcı Endüstrilerde Sektör Etkisi
  2. Tasarımda Yapay Zeka: Hukuki riskler, etik çözümler
  3. Kent, Kültür ve Kamusal Alan Paneli
  4. Yaratıcı Girişimcilik ve Yapay Zeka Paneli
  5. Bilişim ve Yapay Zeka Paneli
  6. Yaratıcı Endüstriler ve Gelişim Yönü Paneli
  7. Sinema ve Yapay Zeka Paneli

HIZLI ERİŞİM