Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yavuz’un Çalışması Nature Dergisinde Yayımlandı

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yavuz ve UCLA (University of California, Los Angeles) Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen çalışma 15 Mart 2022’de dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Nature’da yayımlandı. Yapılan çalışma sayesinde güneş pili teknolojisinin önündeki en büyük engellerden biri çözüme ulaştırılmış oldu.

Araştırmacılar, gelişmiş enerji dönüşüm verimliliği için umut vaat eden perovskit güneş pillerinin, güneş ışığında bozularak performansını düşürmesinin ana nedenini keşfettiler. Bozulmanın önüne geçebilmek için başarılı bir üretim ayarlaması yapan ekip, ince film güneş pili teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesine yönelik en büyük engeli ortadan kaldırmış oldu.