Marmara Üniversitesi TEKNOFEST 2022’de

Samsun’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022’nin açılışı 30 Ağustos’ta gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, festival kapsamında Samsun’da bulunan Marmara Üniversitesi ekibini ziyaret ederek etkinlikler hakkında bilgi aldı ve katılımcılarla sohbet etti.

Marmara Üniversitesi’nin stantında yer alan öğrenci ve öğretim üyeleri de hazırladıkları projelerle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Görüntü işleme yöntemiyle yerde işaretlenen hedefe topu bırakmak amacıyla hazırlanan ve İnsansız Hava Araçları Yarışması’na katılan ‘ldebaran İHA Takımı’; içinde bulunan yapay zeka destekli denge ve engel sensörleri ile pek çok alanda kullanım özelliğine sahip olan ve Mini ve V1 olmak üzere henüz iki versiyonu üretilen robot köpekler ‘LAİKA Robot Köpek Serisi’; Uluslararası İHA yarışmasında su kaynağının temsili olan mavi havuzu tespit ederek su alıp, yangını temsil eden kırmızı havuzu tespit ederek suyu boşaltma görevini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştiren ve Uluslararası İHA Yarışmasına katılan ‘İha Ebabil ve İha Türkuş’; Metal sensörlü hovercraft projesiyle mayını arama tespit ve imhasını amaçlayan ‘MayınCraft’ festivale katılan projelerden bazıları.

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM) de TEKNOFEST 2022’e katılıyor. Doku mühendisliği üzerine çalışmalar yapılan merkezin üç boyutlu basım, metoduyla kontrollü ilaç salınım sistemleri, kemik doku ve yara örtüleri üretip bu çalışmaları ileri taşıyacak ve literatüre kazandıracak gerekli testlerin hazırlanması gibi çalışmaları bulunuyor. Her yıl çok sayıda yüksek indeksli dergide yayınlar yapılan, yurtiçi ve yurtdışı ortaklık projeleri sürdürülen ve aynı zamanda patentleri de bulunan Laboratuvar bünyesinde üretilen, 3D teknolojisi kullanılarak kenevir tohumu yağından yerli ve milli sürdürülebilir yara örtüsü üretimi projesi de TEKNOFEST’te sergileniyor.

Marmara Üniversitesi öğrencilerinin yer aldığı 20 farklı takım, TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen ve çeşitli kategorilerde açılan yarışmalarda finalist olmaya hak kazandı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor. 4 Eylül’e kadar devam edecek olan festival kapsamında çeşitli gösteriler ve teknoloji yarışmaları düzenlenecek.

HIZLI ERİŞİM