Marmara Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Birliği Protokolü İmzaladı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalamak üzere toplantı düzenlendi. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın katıldığı toplantı 25 Kasım Cuma günü Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirildi. Toplantıda Millî Eğitim Bakanlığı’nın 20. Eğitim Şurası kapsamında temel eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin iyileştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi temaları ele alındı. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt “Değerli öğretmenlerimizi okulumuzda ağırlamaktan ve onların mesleki eğitim faaliyetleri açısından daha iyi hale gelmeleri açısından elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmek isterim.” dedi.

İmzalanan işbirliği protokolünün kapsamında Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’ne göre öğretmenlerin kariyerlerinin desteklenmesi konuları bulunuyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu uyarınca 12.05.2022 tarihli ve 31833 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’ne göre; Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) ile performans değerlendirme kaldırılarak aday öğretmenlerin eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na tabi tutulması için düzenleme yapıldı. Aynı yönetmeliğe göre öğretmenlik mesleği aday öğretmenlikten sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı ve yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan, doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenlerin ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacakları hüküm altına alınmış oldu. Söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Çalışmaları ve Eğitim Programına ilişkin çalışmaların yapılması öngörülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı ile ‘Öğretmenlerin Mesleki Gelişiminde Üniversite İşbirlikleri’ kapsamında öğretmenlerin lisansüstü eğitimlerinin nitelik ve nicelik olarak desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi iş birliği yapacak.

 

HIZLI ERİŞİM