Prof. Dr. Ayla Oktay’ı Ebediyete Uğurladık

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Oktay Atatürk Eğitim Fakültesi’nde gerçekleşen törenin ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Törene Prof. Dr.  Ayla Oktay’ın ailesi, yakınları, mesai arkadaşları, öğrencileri ve Marmara Üniversitesi çalışanları katıldı. Törende konuşma yapan Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfi Kenan, “Büyük bir değeri kaybetmenin gününde ne kadar konuşmak zorsa ben de o zorluğu yaşıyorum.   Bir okula değer katan öğretmenleridir ve öğrencileridir. Atatürk Eğitim Fakültesi’ne müstesna bir değer katan hocalarımızın başında tartışmasız Ayla hocamız gelir. Onun mirası, eğitime kattığı değer bundan sonra da devam edecektir. Ailesine, sevenlerine ve eğitim camiasına en içten dileklerimle baş sağlığı diliyorum. “dedi.

Törene katılan ailesi, meslektaşları ve öğrencileri, hocaların hocası, merhum Prof. Dr. Ayla Oktay’ın vefatından duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Yaşadıkları anıları ve başarılarından bahsettiler.

Marmara Üniversitesi ailesi olarak hocamıza Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileriz.

Prof.Dr. Ayla Oktay Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Pedagoji Bölümünden 1965 yılında mezun olan Prof. Dr. Ayla Oktay, 1971 yılında doktorasını aynı üniversitede tamamlamış ve 1979 yılında Doçent olmuştur.

1988 yılında Profesör olarak Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesine atanmış ve burada 1988-1991 yılları arasında Eğitim Yüksek Okulu müdürü olarak görev yapmıştır. 1992-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü kurucu müdürlüğünü yürütmüş, bu arada İlköğretim bölüm başkanı ve Okulöncesi eğitim anabilim dalı başkanlığı görevlerini de sürdürmüştür. Eylül 2005- Haziran 2009 tarihleri arasında Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Oktay, 17 Haziran 2009 tarihinde Marmara üniversitesinden emekliye ayrılmıştır. Daha sonra Maltepe üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapmış ve  Marmara Üniversitesi’nde de doktora dersleri vermiştir.

Profesör Oktay, 1965 yılından bu yana özellikle okul öncesi eğitim, kızların eğitimi, disiplin, ilköğretimde rehberlik, karşılaştırmalı eğitim ve Türk eğitim tarihi vb. alanlarda uygulamalı ve teorik çalışmalar yaparak yurtiçi ve yurtdışında katıldığı toplantılarda bildiriler sunmuş, makale ve kitaplar yayınlamıştır. Ayrıca okul öncesi eğitim alanında açmış olduğu doktora ve yüksek lisans programlarında yetiştirdiği elemanlar ve yönettiği çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezleri aracılığı ile alanın akademik olarak gelişmesine de katkı sağlamıştır. Prof. Dr. Oktay, ulusal ve uluslararası birçok derginin hakem kurulunda yer almaktadır. Kendisinin okul öncesi eğitim ve ilköğretim alanlarında editörlüğünü yaptığı çeşitli kitaplar bulunmaktadır.

Bugüne kadar müfettişlere, müdürlere, öğretmenlere yönelik, çok sayıda hizmet içi eğitim programına katılan Prof. Dr. Ayla Oktay, anne-babalara yönelik olarak da pek çok konferans vermiş ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası, konferans, sempozyum ve kongreler düzenlemiştir.

Meslek yaşamı boyunca pek çok Ulusal ve Uluslararası projede araştırmacı, yürütücü ve danışman olarak görev yapan Prof. Oktay, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlen çeşitli milli eğitim şuralarında üniversite temsilcisi olarak, üye ve komisyon başkanı olarak görev almıştır.

Prof. Dr. Oktay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2002 ve 2006 da gerçekleştirdiği okul öncesi eğitim program geliştirme çalışmalarında komisyon başkanı ve üye olarak aktif görev almış olup, 2001-2003 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü’nün danışmanlığını da yürütmüştür.

Marmara Üniversitesi rektör danışmanlığı görevini 2006-2009 yılları arasında sürdürmüş olan Prof. Dr. Ayla Oktay, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Eğitim Komisyonu üyesi ve Yüksek Öğretim Kurumu, Öğretmen Yetiştirme Türkiye Milli Komitesi üyesi olarak da görev yapmıştır.

 

 

 

HIZLI ERİŞİM