Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın Katılımıyla Çevre ve İklim Politikalarının Geleceği Hakkında Söyleşi Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Kent Sorunları ve Yerel Yönetimler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği "Kent Söyleşileri 3: Çevre ve İklim Politikalarının Geleceği" konulu webinar, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve T.C. İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın ve üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen’in teşrifleriyle gerçekleştirildi. Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hande Gürsoy Haksevenler’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi, 25 Mart’ta Zoom aracılığıyla yayınlandı.

Prof. Dr. Mustafa Çelen, çevre ve iklim politikalarının; iktisadi, siyasi ve toplumsal etkileri olan çok yönlü politikalar olduğunu söyledi. Bazı ülkeler tarafından bu tür politikaların bir tür ekonomik korumacılık önlemi olarak da değerlendirilebildiğini ekleyen Çelen, “Bu nedenle bu konunun geniş çerçevede tartışılması ve toplumun bilgilendirilmesi önem arz etmektedir.” dedi. Mustafa Çelen sözü, teşriflerinden dolayı teşekkürlerini ilettiği Emin Birpınar’a bıraktı.

Akabinde konuşan Prof. Dr. Emin Birpınar, “Günümüzde iklim meselesi, özel sektörün ve kamunun çeşitli alanlarını etkileyen, ortak bir kalkınma meselesi haline dönüştü.” dedi. Toplumları kıran birçok virüsün arkasında çevre kirliliğinin olduğunu ve şehir altyapısının bu anlamda önem arz ettiğini sözlerine ekledi. İklim değişikliği meselesinin dikkate değer olduğuna vurgu yapan Birpınar, “İnsanoğlunun karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri iklim değişikliğidir. İklim krizinin küresel boyutu endişe vericidir. Son yıllarda meteorolojik ve hidrolojik felaketlerin sıklığında ve şiddetinde artış gözlemledik. İklim değişikliği meselesi, mühendislik hesaplarının bütün dizayn kriterlerini değiştirmektedir, mevcut formülasyonlarda değişiklik yapma gerekliliği ortaya çıkarmaktadır. Altyapısı iyi yapılmış şehirlerde dahi, anormal seyreden yağış olayları nedeniyle taşkınlar yaşandığını görüyoruz. Bu durumda iklim değişikliğini kabul etmek ve bununla uyumlu aksiyon almak gerekmektedir.” sözlerini sarf etti. İnsanoğlunun iklim krizinin sebebi olduğu gerçeğine vurgu yapan Birpınar; yine insanoğlunun çabasıyla, iklim değişikliğini önleyecek çareler bulunabileceğinin altını çizdi. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakabilme hususunda; çevreciliğin, bireyin sorumluluğu dahilinde olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Emin Birpınar’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasını takiben program tamamlandı.

Haber: Nida Şenler

 

HIZLI ERİŞİM