Sağlıkta Biyoteknoloji Mükemmelliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruluş Protokolü İmzalandı

Türkiye’nin önde gelen üç Araştırma Üniversitesi’nin iş birliği ile kurulan Sağlıkta Biyoteknoloji Mükemmelliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SABIOTEK) açılışı Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde Mehmet Genç Külliyesi'nde yapıldı. Sağlıkta önemli buluşların yapılması ve yenilikçi ürünlerin tasarlanması için hayata geçirilen SABIOTEK’in kuruluş protokolü imza töreni yoğun ilgi gördü.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın'ın katılımıyla gerçekleştirilen protokol imza töreni, Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr.Oğuzhan Gündüz moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Kurt, üç üniversitenin birlikteliği sayesinde kurulan merkezin çalışma alanlarından ve hedeflerinden bahsederek böyle bir merkezin kurucuları arasında olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Kurt, “SABIOTEK’in sağlık ve biyoteknoloji başta olmak üzere birçok alanında yapacağı çalışmalar için Marmara Üniversitesi olarak bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Türkiye'de ilk defa üç üniversitenin bir araya gelerek böyle bir oluşum gerçekleştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Tamer Yılmaz, "SABIOTEK, yürüteceği projeler sayesinde gelecekte dünya çapında bir araştırma merkezi olacak" dedi. Prof. Dr. Nuri Aydın, SABIOTEK’in nanosağlık ve biyoteknoloji alanındaki bilgileri ve çalışmaları artıracağını ve destekleyeceğini ifade etti.

İş birliği kapsamında SABIOTEK'te, "epilepsi hastalarının tedavisine yönelik beyine hızlı ilaç verilebilmesi için çip yerleştirilmesi", "beyin kanserleri ve beyin tümörlerinde tanı için kit üretimi", "yapay kornea üretimi", "üç boyutlu yazıcılarla yapay kemik üretimi", "felçli hastalar için sinir tamir yamaları üretimi", "şırıngasız aşı", "vücutta doku üreten kolajen yamaların üretimi" gibi birçok proje yürütülecek.

Merkezin kuruluş protokolü imza töreninin ardından program seminer ve biyoteknoloji çalıştayı ile devam etti. Fransa, İspanya ve Romanya'dan bilim insanlarının da yer aldığı seminerde, uluslararası üniversitelerle iş birlikleri, salgın süreçlerinde laboratuvarlara robotik uygulamalarla uzaktan erişim ve buna yönelik uygun müfredatın geliştirilmesi konuları ele alındı. Çalıştayda, üç üniversiteden akademisyenlerin yapay doku üretiminin yanı sıra virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanser türlerinin teşhis ve tedavilerine dair bilimsel araştırma ve tasarımlar gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında, robotik teknoloji ile Marmara Üniversitesi'nde yapılan doku üretimine İspanya'daki öğrenciler uzaktan erişimle katıldı.

HIZLI ERİŞİM