TABİP LECTURE SERIES “Bilim Diplomasisi Konuşmaları”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmalarıyla yürütülen TABİP Projesi kapsamında “Bilim Diplomasisi Konuşmaları” gerçekleştirildi.

“Bilim Diplomasisi” kavramının Türk akademik çevresinde yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen TABİP Lecture Series, öğrenci ve akademisyenlere eğitici bilgiler sunmayı hedeflemekte. Bu bağlamda hazırlanan etkinliklerin ilki “Bilim Diplomasisi Konuşmaları” başlığı altında 14 Ekim’de İstanbul Üniversitesi’nde, 15 Ekim’de Marmara Üniversitesi’nde düzenlendi.

Bilim Diplomasisi Müzakereleri’nin ilk gününde açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nin mevcut dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu yaptı. Dekan, müzakerenin moderatörlüğünü de gerçekleştirdi.

Müzakerelerin Marmara Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonu’nda gerçekleşen ikinci gününde;  Prof. Dr. Ahmet Kemal Bayram, Prof. Dr. Yusuf Baran, Dr. Olga Krasnyak ve Dr. Jason Blackstock konuşma yaptı. Açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kemal, moderatörlüğü de üstlendi.

TABİP ekibi Proje Uzmanı Furkan Koca’nın TABİP Projesi kapsamında, Türkiye’de gerçekleşen bilim diplomasisi faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirmesinin ardından sözü alan Prof. Ahmet Kemal Bayram, “Bilimsel ve Teknoloji Arasındaki İlişkiye Tarihsel ve Çağdaş Bakış Açısı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Dünya Bilimler Akademisi’nin tek Türk üyesi olan ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran “Küresel Etkileşim, Bilim ve Teknolojinin Önemi” konuları üzerine konuşma yaptı. 

Ardından, araştırma alanı “bilim diplomasisi ve bir devletin dış politika gündemine uygulanması odaklı diplomatik çalışmalar” olan RUDN Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Olga Krasnyak konuşma yaptı.  Sunumunda “Örnek Olay Çalışmaları ile Bilim Diplomasisi Stratejileri” konusunu ele alan Dr. Krasnyak, ortaya konulmuş olan teorileri örneklendirdi.

Sözü alan Londra Üniversitesi Koleji üyesi Dr. Jason Blackstock, “Bilim Diplomasisi ve Gelecek Dünyalar” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

TABIP Lectures Series “Bilim Diplomasisi Konuşmaları”, konuşmacıların bilim diplomasisi hakkında çalışmalar yapmak isteyen katılımcılarla soru-cevap yapması ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM