‘TÖDEB Fintek Çırağı Programı’ İş Birliği Protokolü İmzalandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vizyonları, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ve Marmara Üniversitesi iş birliğinde hayata geçecek olan ‘TÖDEB Fintek Çırağı Programı’ iş birliği protokolü, 11 Mayıs Perşembe günü Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de yapılan programla imzalandı.

Programa, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen, Merkez Bankası Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ile TÖDEB üye kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

“Fintek Sektörüne Önemli Bir İnsan Kaynağı Oluşturuyoruz”

Açılış konuşmasında, bu projenin stratejik niteliğe sahip amaçlarından birinin, fintek sektöründe Türkiye ve dünyada da yaşanan yetişmiş personel eksikliğini Türkiye açısından gidermek olduğunu vurgulayan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman: "Bilindiği üzere, yetenek eksikliğinin en çok yaşandığı sektörlerden biri olan fintek sektörünün ve bağlantılı tüm sektörlerin ihtiyacı olan insan kaynağının karşılanması ülkemiz için stratejik bir hale gelmiştir. Bu doğrultuda ‘TÖDEB Fintek Çırağı Projesi’ ile kamu, özel sektör ve üniversite iş birliği ile önemli bir adım atılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TÖDEB iş birliği ile gerçekleştirilecek bu programla, finansal teknolojiler ile doğrudan ya da dolaylı ürün ve hizmetler sunan kuruluşların, yetişmiş eleman ihtiyacını doğrudan karşılayacak insan kaynağının meydana getirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede binlerce gencimiz hem yetiştirilecek hem de '1 Milyon İstihdam' projemize katkı sağlayacak şekilde istihdam edilecektir.”

 

“Bankaların Toplam Finans Piyasası, Pazar Payının Yüzde 90’nını Oluşturuyor”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen ise Türkiye'de bankacılık ağırlıklı bir finansal sektör bulunduğunu hatırlatarak, "Bankaların toplam finans piyasasındaki pazar payı 90'lar seviyesindedir. Ancak banka dışı finansal kuruluşlarımızın ekonomimizde özel bir yeri bulunmaktadır. Özellikle ödeme ve elektronik para kuruluşları yeni, yüksek teknolojiye dayanan ve ticaret hayatını kolaylaştıran bir fonksiyona sahiptir. Bu anlamda ödeme ve elektronik para sektörü, bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasası faaliyetlerini yürüten kuruluşları destekleyen diğer finansal faaliyetleri tamamlayan bir rol üstlenmektedir" şeklinde konuştu.

 

“TR Karekod Sistemi Önemli Bir Noktaya Geldi”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner, 'TR Karekod' sisteminin yüzde 80'lik oranda yaygınlaştığını aktararak, "Yabancı turistlerin ödemelerini yapabileceği bir noktaya geldi. Hazirandan itibaren bunu göreceğiz hep birlikte. Siper, Karekod Yönlendirme Sistemi (KYS), iş yeri kayıt sistemi, bunların hepsi 1 buçuk, 2 senelik süre içerisinde ciddi altyapı projeler olarak getirildi. Çünkü altyapıyı getirmeden yenilikçi üst katmandaki yenilikçi teknolojileri sizlerin geliştirmeniz mümkün değil. Biz altyapıyı kurup düzenlemelerle pekiştirip olabildiğince sizlere bu organı sunmaya gayret ettik” diye konuştu.  

 

“TÖDEB Vizyonuyla Bir Araya Geldik”

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin; ‘Birlikte TÖDEB’ vizyonuyla bir araya geldikleri ilk günden bu yana, üyelerin sesi ve sektörün birleştirici gücü olmayı önemsediklerini ve tüm çalışmalarını bu doğrultuda titizlikle sürdürdüklerini belirterek, "Finansal teknolojilerin gözde bir sektör haline gelebilmesi ve üyelerimizin sektör lideri kuruluşlar olarak konumlanabilmesi amacıyla tüm görevlerimizi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımız bir yılı daha tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Düzenleyici kurumlarla iş birliği içinde sektörümüzü olumlu yönde etkileyecek politikaların belirlenmesine yardımcı olmak, sektörümüzün sürdürülebilirliği ve istikrarı için gerekli olan düzenleyici çerçevenin oluşturulmasına hep birlikte katkı sunmak elzemdir" değerlendirmesinde bulundu.

 

“Öğrencilerimiz İçin Büyük Fırsatlar Getirecek”

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Öğrencilerimiz için bu program güzel fırsatlar getirecek. Hem sektör uzmanlığı hem de üniversitemizde akademisyenlerle bilimsel çerçeveden bir uzmanlık getireceği için programı çok önemsiyoruz. Her dersin kendi dinamiklerinin gözetildiği, akademik bilginin yanı sıra sektör deneyimlerinin de aktarılmasının hedeflendiği, staj olanaklarının gözetildiği, üniversitemiz akademisyenlerinin liderliğinde ve üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu programın yetenek açığının çözümünde çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

‘TÖDEB Fintek Çırağı Programı’ 28 Hafta Sürecek

Finans sektörünün insan kaynağı gereksinimlerinden yola çıkarak tasarlanan ve bir müfredat geliştirmeyi amaçlayan program, bir akademik yıla yayılacak. 28 haftadan oluşması planlanan programın ilk yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenecek olup, ders programı ile her dersin kendi dinamikleri gözetilerek hibrit bir model üzerinden uygulanacak. Dersler, Marmara Üniversitesi akademisyenlerinin liderliğinde gerçekleşecek ve akademik bilginin sektör deneyimi ile harmanlanarak aktarılması hedeflenecek. Yüz yüze dersler Marmara Üniversitesi dersliklerinde, çevrim içi dersler de yine Marmara Üniversitesi’nin sanal canlı sınıf alt yapı sistemlerinden yararlanılarak yürütülecek.

 

Programın ikinci yarısında ise, program katılımcısı gençlere, TÖDEB üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarında staj fırsatları sağlanacak ve tüm bu süreç ise TÖDEB tarafından koordine edilecek.

Programa başvuru, değerlendirme ve kabul süreçleri Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) çatısı altında ve koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Programa Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde herhangi bir lisans diploma programının son sınıf öğrencisi​ ya da ​herhangi bir lisans diploma programından başvuru tarihi itibariyle son 3 yıl içinde mezun olmuş ve 30 yaşını aşmamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler başvurabilecek.

 

HIZLI ERİŞİM