Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 103. Yılı Programı Yapıldı

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen ‘TBMM’nin Açılışının 103. Yılı Programı’, Cumhuriyetin İlanının 100. Yılı Programlarının Açılış Töreni kapsamında, 25 Nisan 2023 tarihinde Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Ümraniye Belediyesi Mehter Takımı’nın sunduğu konser sonrasında konuşma yapan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Bir ulu çınar gibi büyüyen meclisimiz, kapılarını milletimizin temsilcilerine açalı bugün tam 103 yıl olmuştur. Bir asrı geçen bu zaman diliminde hiçbir zeval bulmayan milletimizin egemenliği, bizden sonra da geleceğimize yani çocuklarımıza emanettir. Egemenliğin kutsal olduğu idrakinde olan nesiller yetiştirmek hususunda hepimizin öncelikli görevi; onların fikrinde, vicdanında ve irfanında hür bireyler olmaları için elimizden gelen gayreti göstermektir” şeklinde konuştu.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Quartet ekibi, törendeki katılımcılara konser verdi. ‘TBMM’nin Açılışının 103. Yılı Programı’ dahilinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin, tarihsel süreçte 23 Nisan’ın önemini anlatarak, 103 yıl önce meclisin açılış atmosferi hakkında değerlendirme yapıp katılımcıları bilgilendirdi. Konuşmasında Türklerin neredeyse 7 bin yıldır tarih sahnesinde olduğunu belirten Prof. Engin, bunun her millete nasip olmadığını sözlerine ekledi. Engin, “Tarihi devamlılık çerçevesinde Anadolu merkezli olarak olaya baktığımızda Selçukluların bir dönem Anadolu’ya hakim olmaları ve zaten 11. Yüzyıldan itibaren de bu coğrafyaya Avrupalılar tarafından Türkiye denmeye başlaması ve bizim ülkemizin adının Türkiye olması ile hikaye başlıyor. Osmanlı Döneminde de Türkiye’ydi, günümüzde de Türkiye. Aslında bir devleti yıkıp yeni bir devlet kurmaktan ziyade Türkiye değişen çağa ayak uydurarak yalnızca gerçekten önemli bir rejim değişikliğine gitmiştir” dedi. Prof. Dr. Vahdettin Engin konuşmasında, Atatürk”ün çocukluk ve aile hayatına dair bilgiler sunduktan sonra ilk meclisin yapısına ve milletvekillerinin özelliklerine değindi.

Konuşması sonrasında Prof. Dr. Vahdettin Engin’e Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından hediye takdim edildi.

Program, Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun şefliğini yaptığı Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun verdiği konser ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM