Türkiye’nin en kapsamlı “Sağlık Kampüsü”

Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin en kapsamlı “Sağlık Eğitim Kampüsü”nü inşa ediyor. Eğitim ve bilimsel araştırmaların yanı sıra sağlık hizmetlerinin de verileceği kampüsün temel atma töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 'nun da katılımları ile 27 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Üniversitemize ait Maltepe İlçesi, Başıbüyük Mevkiinde E5 Karayolu’na 500 metre mesafede bulunan 182.000 m² alanlı arazi üzerine inşa edilecek komplekste üniversitemiz bünyesinde sağlık alanında eğitim verecek olan fakülte, enstitü ve yüksekokullar ile AR-GE birimleri ve hastane tesis edilecek. Hâli hazırda farklı yerleşkelerde faaliyetini sürdüren bu birimlerin tamamı, Başıbüyük Sağlık Yerleşkesi’nde yine üniversitemiz öğretim görevlileri ve personeli tarafından sevk ve idare edilecek.

Oluşturulacak söz konusu birimler;

• Tıp Fakültesi (Temel Tıp Bilimleri Binası)
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • 720 Yataklı Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  • Nörolojik Bilimler Enstitüsü
  • Gastroenteroloji Enstitüsü
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Genetik ve Metabolik Hastalıklar Araştırma Merkezi (GEMHAM)
  • Epilepsi Araştırma ve Uygulama Merkezi (EPAM)
  • Deneysel Araştırma ve Hayvan Laboratuvarı (DAHL)
  • Protez ve Ortez Merkezi
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi
  • Ruh Sağlığı Yaşamla Bütünleşme Merkezi
  • Sağlık Bilimleri Kütüphanesi
  • Sosyal Merkezler ve Rektörlük İdarî Birimler
  • Adlî Tıp Merkezi
  • Oditoryum, Açık ve Kapalı Otoparklar, Kreş ve İbadethaneler
  • Açık ve Kapalı Spor Alanları ve Rekreasyonel Alanlar

Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Kampüsü bünyesinde yer alacak binaların inşaatı kapsamında ilk adım ise toplam inşaat alanı yaklaşık 30.000,00 m² olan ve 5 kattan oluşan “Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Binası”nın temellerinin atılması olacak.

Kampüs alanında kaba inşaatı tamamlanmış olan 720 yataklı Araştırma ve Uygulama Hastanemizin 30 Ocak 2012 tarihindeki uluslararası ihale ile inşaatının tamamlanması için süreç başlatılmış olup, 2014 yılı başı itibariyle tüm tefrişinin de tamamlanarak hizmete açılması hedeflenmektedir. Bu ihale kapsamında binamızın deprem halinde hasar görmemesi için 800 adet kolonu kesilerek deprem izolatörü yerleştirilecek ve güncel şartlar doğrultusunda yeniden projelendirilen alanlarda revizyonlar gerçekleştirilecek.

Tüm kampüs gözetilerek hesap edilen “16 megaVA” elektrik ihtiyacının karşılanması için AYEDAŞ onayıyla söz konusu enerjinin 6,5 km mesafedeki “Büyükbakkalköy İndirici Ana Trafo Merkezi”nden yer altı kablo sistemi ile yerleşkemize taşınmasına karar verildi. Söz konusu iş ihale edilerek 04.01.2012'te  yapımına başlandı.