Üniversitemizde “Türkiye-Azerbaycan İlişkileri: Tarih, Dil, Edebiyat ve Kültür Uluslararası Paneli” Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına ve merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılına ithafen düzenlenen “Türkiye-Azerbaycan İlişkileri: Tarih, Dil, Edebiyat ve Kültür Uluslararası Paneli” 31 Ekim Salı günü gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşması, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot ve Bakü Slavyan Üniversitesi Rektörü Dr. Anar Nağiyev tarafından yapıldı.

Panele, Azerbaycan Bakü Slavyan Üniversitesi’nden bilim insanları katıldı. Panelde, Prof. Dr. Okan Yeşilot, “Vatan Savaşı’ndan Sonra Türkiye-Azerbaycan İlişkileri”, Doç. Dr. Naile Handan, “Millî Ahlak Değerlerimizin Korunmasında Ulu Önder Haydar Aliyev’in Rolü”, Prof. Dr. Asgar Ahmed, “Çağdaş Dönem Türkiye-Azerbaycan İlişkileri 44 Günlük Savaş Bağlamında”, Prof. Dr. Piralı Aliyev, “Türk Halklarının Pedagojik Düşünce Tarihini Öğretme Deneyiminden”, Prof. Dr. Sevinc Rzayeva, “Bağımsızlık Yıllarında Azerbaycan-Türkiye Edebiyat İlişkileri”, Doç. Dr. Gulnara Aliyeva, “Azerbaycan’da Türkoloji Sorunları” ve Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İnalcık, “Dış Basında İkinci Karabağ Savaşı” başlıklı bildirilerini sundular.

Yaklaşık iki saat süren panelde, çağdaş dönem Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, İkinci Karabağ Savaşı öncesi ve sonrası yaşananlar, Azerbaycan’da Türkoloji çalışmaları ve pedagojik faaliyetler ele alındı. Panelde, iki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan’ın her daim ve her koşulda birbirinin yanında olacağı vurgulanırken, etkinlik hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM