“Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine, Millî Mücadele ve Futbol Paneli” Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine, Millî Mücadele ve Futbol Paneli” 28 Temmuz 2022’de Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Panel, Spor Tarihi Araştırmaları Derneğinin katkılarıyla hazırlandı. Panelde; Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, Büyük Taarruz’un harekât planını ordunun komuta kademesine aktarmak için organize ettiği toplantıyı düşman istihbarat örgütlerinden gizlemek amacıyla düzenlediği futbol maçının 100. Yıldönümü vesilesi ile dönemin siyasi, askeri ve sportif atmosferi yansıtıldı. Türk Spor Tarihi’nin en önemli maçı, Milli Mücadele kahramanı sporcular ile birlikte anıldı.

Panel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve tüm şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı duruşu Saygı Duruşu ve takiben İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Açılış konuşmasını Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot yaptı. Bilahare Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Can Gebetaş, Kulübü temsilen konuştu. Panel’de Akşehir’den gelen misafirler de vardı. Bütün Akşehirliler adına Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler müdürü İbrahim Öncel söz aldı.

Oturum Başkanlığını Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin’in yaptığı birinci oturumda Spor Tarihi Araştırmaları Derneği Başkanı Doktorant Barış Kenaroğlu, Karşıyaka Spor Kulübü Tarih ve Müze Kurulu Üyesi Araştırmacı-Yazar, Bedri Cumhur Doğu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Kolay sunum yaptılar.

Oturum başkanlığını Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un yaptığı öğleden sonraki oturumda, Dr. İbrahim Kaçmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Alihan Limoncuoğlu, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif Pamuk konuştular.

Panelistler özet olarak; tam 100 yıl önce, yani 28 Temmuz 1922 tarihinde oynanan bir futbol maçının bir milletin bağımsızlık mücadelesinde nasıl önemli bir rol oynadığına değindiler. Bu vesile ile o günlerin atmosferi ve yaşananlar aktarıldı. Ayrıca, ‘Başkomutan Mustafa Kemal Paşa; böyle bir organizasyon düzenlerken neyi hedefliyordu, hedefine ulaştı mı? O gün neler oldu? Öncesinde ve sonrasında neler yaşandı?’ soruları panelistler tarafından tartışıldı. Futbol ve siyaset ile futbol ve kimlik konuları da panelin dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.

 

HIZLI ERİŞİM