15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı Gerçekleştirildi

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Programı, 14 Temmuz Cuma günü Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken açılış konuşması Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapıldı.

Konuşmasına “Bin yıldır Anadolu'yu ebedi vatanımız kılmak için bu toprakları kanlarıyla yoğuran kahramanlarımıza ve 15 Temmuz şehitlerimize borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz” diyerek başlayan Kurt, demokrasiyi yok sayan ve kendi ideolojilerini millete dayatmaya çalışan darbeci zihniyete bu topraklarda yer olmadığını da sözlerine ekledi.

Tarih boyunca Türk milletinin yaşadığı darbelerin, milletimize maddi ve manevi çok acılar yaşattığının altını çizen Rektör Kurt, “15 Temmuz; yaşanan süreciyle, verilen 251 şehidi ve 2 binden fazla gazisiyle Türkiye’de darbe tarihinin en ağır olanıdır. Ülkemizde 60 yılda yaşanan 8 darbe girişimi oldukça manidardır ve milletimize çok bedeller ödetmiştir. Darbeci zihniyetin karşısında millet olarak durmamız gerekmektedir” dedi.

Demokratik değerlerin ve demokrasi kültürünün gençlere benimsetilmesinin altını çizen  Rektör Kurt, “Eğitim müfredatımıza demokrasi kültürümüzü besleyecek dersler konulmalı ve genç nesillere demokratik değerlerin benimsetilmesinin cumhuriyetimizin payidar olabilmesi adına hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.

Program, “15 Temmuz Belgeseli” gösteriminin ardından “15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrasında Türk Dış Politikasında Yeni Parametreler” isimli panel ile devam etti. Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Kafkasya Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un yönetiminde başlayan panelde, Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner ve Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Afacan konuşmacı olarak yer aldı.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin üstünden 7 yıl geçtiğini ve bu süreçte Türkiye’nin iç politikası kadar dış politikasının da çok fazla etkilendiğini belirten Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde ve sonrasında Türkiye-Rusya ilişkisindeki dinamiklerin değişikliğinden ve iki ülkenin yakınlaşmasından bahsetti. Kemaloğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile Türki Cumhuriyetler arasında olan iletişim ve bürokrasiyi anlatarak sözlerine son verdi.

“15 Temmuz çok acı bir hatıra, Allah milletimize bir daha yaşatmasın” diyerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner, Türkiye’nin 2016 sonrası dış siyasetinin ve iç siyasetinin getirdiği insani tartışmaları ele alarak, ABD ve bazı Batılı ülkelerin yaşanan bu kalkışmaya ses çıkarmamalarının sonucunda oluşan güvensizlik ortamı üzerine açıklamalarda bulundu.

“Darbe girişimi yaşandığında, İran ile olan ilişkilerimiz kritik bir dönemdeydi. İran’da böyle bir darbenin başarılı olabileceği ihtimali çok yüksekti” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Serhan Afacan, 2016 Darbe Girişimi öncesinde ve sonrasında genel olarak Orta Doğu ve her yönüyle İran ile olan ilişkilerimiz nezdinde bulunulan kritikleşmelerin sebeplerini katılımcılara aktardı.

Panelin ardından 15 Temmuz ve kahramanları anısına, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Hacı Osman Paçaoğlu ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Zahit Karademir, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunları Akif Kabukçu ve Fatih Şentürk tarafından Tasavvuf Musikisi Dinletisi gerçekleştirildi.

Dinletinin ardından program, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un katılımcılara teşekkür belgeleri ile plaketlerini takdim etmesi ve Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu Fuayesindeki “15 Temmuz Fotoğraf Sergisi”nin ziyaret edilmesi ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM