3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Panele Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mustafa Usta, Prof.Dr İsmail Taşpınar, Prof.Dr. Yakup Çiçek, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem 
Kuyumcu, Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr. Özcan Karaaslan konuşmacı olarak katıldı. M.Ü. Engelli Birim Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Aynur Akar, ögretim üyeleri ve öğrencilerimiz de panelde hazır bulundular.

Prof.Dr. Mustafa Usta, istatistiki rakamlar ile Türkiye'deki engelli nüfusuna ait bazı gerçeklere değinip durum analizi yaparken, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ise engellilerin topluma entegre olabilmeleri için ilk önce engellinin ve yakınlarının kıstlılıklarını kabullenerek toplumda yer almaları gerektiğine, ayırıca toplumun da bu konuda bilinçlenmesinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Prof.Dr. İsmail Taşpınar ise çeşitli dinlere ait toplumlarda engellilere verilen yer ve önem hakkında bilgiler aktardı. Prof.Dr.Yakup Çiçek ise; İslamiyet'te kader kavramından yola çıkılarak, engellinin İslamiyet'teki yeri ve Hz. Muhammed'in engellilere nasıl destek olduğu konusundaki bilgilerini paylaştı. Yrd.Doç.Dr. Özcan Karaaslan ise; otizmli çocuk ebeynlerinin bilimsel bir şekilde bilinçlendirilerek topluma kazandırılmalarının ve mevcut durumları yüzünden çeşitli suistimallerden korunmalarının önemi konularına değindi.

 

3 Aralık 2015'teki etkinlikler, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recep Bozlağan'ın Türkiye'deki engelli nüfusuna değindiği, desteklenilmelerinin ve farkındalığın önemi üzerine vurgu yaptığı konuşması ile başladı. Takibende Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Adem Kuyumcu'nun farkındalık yaratmanın önemi üzerinde durduğu konuşmasından sonra program İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Zihinsel Engelliler Mehteran Takımının kısa konseri ile devam etti. Seyircilerden büyük beğeni alan bu gösteriden sonra program Müzik Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Fırat Semercioğlu'nun yönetiminde, Engelsiz Marmara Kulubü danışmanı Zuhal Pek, görme engeli olan Müzik Öğretmenliği öğrencileri Elif Aktaş, Burak Derim ve Mert Karagüzel'den oluşan kuartet, çoksesli müzik dinletilerini sundu.

Sanatsal aktivitelere Yrd.Doç.Dr. Seher Aşıcı'nın gözetiminde Ebru çalışması yapılarak devam edildi. Turkish Wolves Engelli Basketbol takımı ile birlikte engelli olamayan Marmara Üniversitesi öğrencileri tekerlekli sandalyede basketbol maçı yaptılar. Diğer bir spor faaliyeti ise yoğun ilgi gören Otizmlilerle karma masa tenis turnuvası idi. Bu spor aktiviteleri esnasında görme engelli Şafak Sayar, Müzik Öğretmenliği öğrencisi Vurgun Deniz'in perküyonu eşliğinde mini rock diletisini sundu. Program, Basketbol Takımına kupaları, masa tenisinde ilk üçe ödül ve madalyaları verilerek son buldu.

 

HIZLI ERİŞİM