Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Marmaralı Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Marmara Üniversitesi Genç Vizyon Kulübü’nün düzenlemiş olduğu “Kampüs Buluşmaları” etkinliğine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş konuk oldu. Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Bakan Mahinur Özdemir Aktaş: “Her Şey Altın Tepside Sunulmuyor”

Öğrencilerin çok fazla ilgi gösterdiği Bakan Özdemir Göktaş, örnek olması açısından kendi hayatı ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Belçika’da doğup büyüyen bir Türk olarak yaşadığı zorlukları dile getiren Özdemir Göktaş, “Sizin gibi gençlerle bir araya gelmeyi çok seviyorum. Ben de üniversite sıralarındayken benden büyük rol modeller görmeyi çok isterdim, arzu ederdim” dedi. “Avrupa’ya göç etmiş bir ailenin çocuğuyum” diyen Bakan Özdemir Göktaş, “Dedem, Brüksel’de market açan ilk Türk idi. Benim çocukluğum onun yanında geçti. Markette ona yardım ederdim. Kasaların, rafların arasında geçen bir çocukluğum oldu. Bunu gururla söylemek istiyorum. Üniversitede okurken bile fırsat bulduğumda yine gidip yardım ederdim. Yani her şey altın tepside sunulmuyor” şeklinde konuştu.

“Başörtümden Dolayı Avukat Olamadım”

“Hayalleriniz bazen dönüşüme uğrayabilir” diye konuşan Bakan Mahinur Özdemir Aktaş, “Hayalim avukat olmaktı. Bir gün babam bana ‘Kızım avukat olmak istiyorsun ama Belçika’da başörtülü avukat yok, sen nasıl olacaksın’ dedi. Yasak kelimesi ile ilk karşılaştığım an o oldu. Araştırdım ve olmadığını gördüm. Daha sonra işletme mühendisliği alanında lisansımı, kamu yönetimi alanında da yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite bitirme tezim kentsel dönüşümle ile ilgiliydi. Yaşadığım mahalledeki değişimi görüyordum. Yönetimlerin bu dokunuşları yaptığını görmüştüm. O dönemde de seçim vardı. Ben de araştırma yaparken, araştırdığım bana yakın olan partiye oyumu verdim ve aynı zamanda üye de oldum. Teşkilat yapılanmalarında da yer aldım. Sonra partim bana dedi ki, gel sen belediye seçimlerine aday ol. Aday oldum, fakat başörtümden dolayı beni 18. sıradan aday gösterdiler. Kazanmam neredeyse imkansızdı. Fakat ben çok çalıştım. Kapı kapı, çarşı pazar her yeri gezdim. Tek tek herkesten oy istedim. Markette alışveriş yaparken bile insanlara kendimi anlatıp oy istedim. Bu çalışmalarımın sonucunda partimdeki senatörden fazla oy alarak meclise girmeye hak kazandım. Partim, 2 sandalye çıkarırken o sene 5 sandalye çıkardı. Dolayısıyla, 23 yaşında belediyenin en genç üyesi olarak meclise girdim” dedi ve siyasi hayatının nasıl başladığını detaylı bir şekilde anlattı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Cezayir’deki göreviniz sırasında sizinle tanışma fırsatı bulmuştum. Çalışkanlığınızın ve sabrınızın bir sonucu olması gerekiyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çok kıymetli bir görev. Ailenin esas alındığı bu kıymetli görevdeki projeleriniz hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz?” diye sordu. Projeler için bir bilim kurulu oluşturduklarının altını çizen Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, “İstiyoruz ki her proje bilimin ışığı altında gerçekleşsin. Kadınlara, çocuklara, ailelere, yaşlılara, gençlere, engellilere yönelik projelerimiz var. Aile eylem planımız var, aile yapısını güçlendirmeye yönelik. Önümüzde, gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz çok sayıda projemiz mevcut” diye konuştu.

Öğrencilerin sorularına cevap veren Bakan Özdemir Göktaş’a Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından hediye takdim edilirken, öğrencilerle beraber toplu fotoğraf çekildi. Öğrencilerin davetini kabul eden Bakan Özdemir Göktaş, kampüste yer alan kantinde öğrencilerle beraber çay içtiler.

Avrupa’nın En Etkili 100 Kadınından Biri Oldu

2006 yılında Brüksel Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçilen Bakan Özdemir Göktaş, 2009 yılında yapılan seçimlerde de Avrupa’nın ilk başörtülü milletvekili olarak Brüksel Parlamentosu’na girdi. Siyasi kariyeri boyunca kadın istihdamı, kadın girişimciliği, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet ve fırsat eşitliği, çevre ve şehircilik konularında hem Brüksel Parlamentosu’nda hem de farklı STK’larda çalışmalar yürüten Bakan Özdemir Göktaş, 2019 yılında da Belçika’nın en etkili 100 kadınından biri olarak gösterildi. 2020 yılında Cezayir Büyükelçisi olarak atanmasıyla, Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki ilk kadın büyükelçisi olan Özdemir Göktaş, 4 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak yer aldı.

HIZLI ERİŞİM