BEZCE2016

Teması Anadolu'ya Dokunan Bezler olan BEZCE2016’nın amacı üniversite ile yöresel bez dokumacılığı yapan tüm kişi ve kurumları bir araya getirerek bilgi alış verişini sağlamak, yöresel bez dokumacılığı konusundaki gelişmeleri ve uygulamaları paylaşmak, yöresel bez dokumacılığı konularına yeni yaklaşımlar ve çözümler getirmek, yöresel bez dokumacılığının ekonomik, kültürel ve sosyal hayattaki öneminin farkındalığını sağlamaktır.

BEZCE2016 Başkanı ve üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın sergiyle ilgili olarak; "El dokumacılığı, insanların kültür yolunda güven, haz ve mutluluk veren, güzele yönelik amaçla daima yenilenen en eski uğraşlarındandır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucu, Anadolu’daki bezin çok eskilere dayandığı ve çok çeşitli olduğu bilinmektedir. Bu bezler arasında üretildiği yörenin özelliklerini taşıyanlar olduğu gibi, bazen farklı yörelerde benzer ürünlerle de karşılaşılmaktadır. Doğal elyaftan pamuk, yün, keten, kendir, tiftik ve ipekle yapılan bu dokumaların bazıları yalnız dokumacının kendi kullanımı için üretilirken, bazıları dokundukları yerden daha uzaklarda tüketiciye sunulmaktadır. Anadolu’da hala adeta keşfedilmeyi bekleyen birçok yöresel bez bulunmaktadır." dedi.

BEZCE2016’da Yöresel Bezlerin Tarihi, Yöresel Bezlerin Giysi Tasarımında Kullanılması, Yöresel Bezlerin Fonksiyonel Ürün Tasarımında Kullanılması, Yöresel Dokuma Ustaları ve Yöresel Bezlerin Teknik Özellikleri, Yöresel Bezlerin Boyama Özellikleri ve Arkeolojik Tekstiller konularında uygulamalı bilimsel çalışmalar paylaşılması planlanmaktadır. Çalıştay, kongre ve sergiden oluşan BEZCE2016 bilim hayatı ve iş hayatından kişi ve işletmeleri bir araya getirerek, yöresel dokumacılıkla ilgili konuları, uygulamaları ve deneyimleri paylaşmaya sunarak yeni çözümlerin ve değerlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Etkinliğimiz kapsamında 29 tasarımcı, 37 dokumacı, ulusal ve uluslararası yüze yakın araştırmacı sunmuş oldukları bildirilerle destek sağlamıştır.

 

HIZLI ERİŞİM