Eczacılık Fakültesi 'Mikrobiyotada Güncel Gelişmeler Sempozyumu'nu Gerçekleştirdi

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen "Mikrobiyotada Güncel Gelişmeler Sempozyumu" 22 Mart 2022'de Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Mikrobiyota üzerinde etkisi olan faktörleri ve sağlıklı mikrobiyota gelişimi için beslenmenin önemini ele alan sempozyumda açılış konuşmaları Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Özlem Bingöl Özakpınar ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Kübra Elçioğlu tarafından yapıldı.

İnsan bağırsak mikrobiyotasının insan biyolojisinin potansiyel bir modülatörü olarak kabul edildiğini söyleyen Doç. Dr. Özakpınar, “İlk kez 2007 yılında ‘Mikrobiyom Projesi’ ile başlayan yeni nesil DNA dizilimi ve fonksiyonel çalışmalar; bu canlıların evrimimiz, gelişimimiz, metabolizmamız, bağışıklığımız ve çok sayıda bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalığa karşı duyarlılığımız için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmaya başladı” dedi. Tıp ve sağlık dünyasındaki baş döndürücü ilerlemelerden nasibini alacak olan mikrobiyom projesinin sağlığımız açısından önemini anlamaya devam edeceğiz diyen Doç. Dr. Özakpınar, “Son birkaç yılda mikrobiyotanın insanlardaki rolünü açıklayan önemli çalışmalar olmakla birlikte bugün ihtiyacımız olan şey, bu rolü yürüten molekülleri ve mekanizmaları doğru şekilde anlayabilmek, bu bilgileri sağlığı iyileştirmek ve hastalıkları azaltmakta kullanmaktır” dedi.

Mikrobiyota’nın son yıllarda dünyada ve Türkiye’de çok ilgi gören ve insan sağlığını yakından ilgilendiren bir alan olması nedeniyle sempozyumun konusu olarak belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Elçioğlu, “sağlıklı beslenme ve yaşam kalitesi ile ilgili toplumun bilinçlendirilmesi ve bu konuda üniversitelerimize düşen görevi bu sempozyum aracılığıyla görmekteyiz” dedi. Prof. Dr. Elçioğlu sempozyumun, sağlıklı bakterilerin bedenimize kazandırılması, kişiye özel tedavi yaklaşımları, uygun beslenme usulleri, hastalıkların tedavi yönetiminde mikrobiyotanın model olarak kullanılmasının önemini vurgulamak ve yeni bir alan olan mikrobiyotayla ilgili farkındalığı artırmayı amaçladığını söyledi.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumda, mikrobiyota ve klinik önemi, mikrobiyotanın hastalıklarla ve beslenmeyle ilişkisi konuları ele alındı.

HIZLI ERİŞİM