İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Özek vefat etmiştir.

vefat.jpg (328 KB)

Prof. Dr. Ali Özek, 1932 yılında Muğla'nın Fethiye ilçesinin Doğanlar köyünde doğdu.

1941 yılında Çaltılar İlkokulu'nu bitiren Ali Özek, sonra dini bilgiler edinmek ve hafız olmak üzere Antalya'nın Kayabaşı Köyüne gitti. Orada Ömer Ali Hafız'dan Kur'an öğrenen Özek, 1944 yılında hafız oldu. Bir müddet Fethiye'de Avukat Kadı Ahmet Kestepli'nin yanında çalışan Özek, daha sonra İzmir'deki Kestanepazarı Kur'an Kursu'na giderek, Hacı Salih Tanrıbuyruğu Hoca'dan Arapça ve dini ilimler tahsil etti.

Bu arada Karataş Ortaokulu'nu bitiren Özek, 1950 yılında Mısır'a gitti. 1951'de Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi'ne girdi. 1955'te Usülüddin Fakültesi'ni bitiren Özek, 1957'de aynı fakültede Kur'an ve Hadis ilimIeri bölümünde mastır yaptı.

Ali Özek, 1957 yılında İzmir'e geldi. 1959'a kadar Kestanepazarı Kur'an Kursu'nda öğretmenlik yaptı. Dışarıdan lise imtihanlarını vererek 1960 yılında Burdur Lisesi'ni bitiren Özek, askerliğini yedek subay olarak yaptı ve 1962 yılında terhis oldu.

Ali Özek, 1962 yılında İstanbul İmam-Hatip Lisesi'nde öğretmenliğe başladı. Daha sonra 1962-1963 ders yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'ne Arap Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi oldu. Bu arada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 1966 yılında Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nü bitirdi. Aynı fakültede doktora öğrenimine devam etti. 1973'te edebiyat doktoru unvanını aldı. Tez konusu ise: 'Zemahşeri ve Arap Lügatçiliğindeki Yeri'dir.

1979'da İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirilen Ali Özek, 1982 yılına kadar üç buçuk yıl bu görevi sürdürdü. Bilgi, görgü arttırmak ve dil öğrenmek için 1984 yılında İngiltere'ye gitti ve bir yıl kaldı. Daha sonra 12.11.1986'da doçent, 1991'de profesör oldu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında Tefsir ve Belagat dersleri vermekte iken 1998 senesinde emekli oldu. 1994 yılından itibaren Kazakistan'ın Almatı şehrinde, Devlet Dünya Dilleri Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu görevi 2002 yılına kadar devam etti. Arapça, İngilizce ve Rusça dillerini bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.