“İyileştiren Kütüphane Projesi”nin Tanıtımı Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Rami Kütüphanesi ortaklığında hayata geçirilen “İyileştiren Kütüphane Projesi Bibliyoterapi Uygulamaları” (İKUP) projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Rami Kütüphanesi’nde 14 Aralık Perşembe günü düzenlenen törene, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demir, Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik, öğretim üyeleri ve çok sayıda izleyici katıldı.

“Kitaplarla İyileş, Kelimelerle Güçlen” sloganıyla hayata geçirilen proje ile Türkiye’de toplum temelli ruh sağlığını geliştirme çalışmalarına kütüphanecilik hizmetlerinin dahil edilmesi ve okuma kültürünün gelişmesini hızlandırarak kültürel kalkınmaya katkı verme amacı güdülmektedir. Kelime anlamıyla kitap okuma yoluyla ruh sağlığını iyileştirme anlamına gelen bibliyoterapi, doğru zamanda, doğru kitabı, doğru kişi ile bir araya getirerek bireylerin kendini daha iyi tanıması yoluyla problem çözme sürecine katkıda bulunulmasını amaçlıyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için ruh sağlığını koruyucu ve önleyici uygulamaları içeren projede, ilk 6 aylık süreç tamamlandı. Okuma etkinlikleri, kitap kulüpleri ve rehberlik oturumları gibi çeşitli etkinliklerle desteklenen projede, 72 saat teorik eğitim, 9 pilot uygulama, 36 yetişkin atölyesi, 47 çocuk atölyesi, 10 panel, 48 seminer ve 37 söyleşi gerçekleştirildi ve toplamda 8 bin 583 kişiye ulaşıldı. Lansman sonrası başlayacak olan ikinci 6 aylık süreçle birlikte, bibliyoterapi uygulamaları Rami Kütüphanesi’nde rutin bir süreç olarak devam edecek. Projenin ikinci yılında, Rami Kütüphanesi bünyesinde bir Bibliyoterapi Eğitim Merkezi kurularak, halk kütüphanesi kütüphanecilerine yönelik gelişimsel bibliyoterapi eğitmen eğitimleri verilecek. Bibliyoterapi uygulamalarının diğer kütüphanelerde de yaygınlaşması hedeflenirken, projenin üçüncü yılında ise, Rami Kütüphanesi’nde Bibliyoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulması ve ulusal çapta hizmet vermesi planlanıyor.

İyileştiren Kütüphane Projesi, Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik ve Müdür Yardımcısı Levent Polat’ın koordinesinde, Kütüphaneci Zeynep Gözde Şen’in yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor. Projenin baş araştırmacıları ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek ve Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Funda Yeşil oldu.

Prof. Dr. Mustafa Kurt: “Bu Projenin Ortağı Olmaktan Gurur Duyuyorum”

Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, geçmişi 18. yüzyıla uzanan Rami Kışlası'nın Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat bulmasından gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. "Tarih boyunca ecdadımız duvarları kitaplarla dolu bir kütüphaneyi en kıymetli hazinelerden dahi üstün tutmuştur. Ülkemizde hangi şehre gidersek gidelim orada bir kandil gibi etrafını aydınlatan, asırlara meydan okuyan kütüphaneleri görürüz” şeklinde konuşan Prof. Dr. Kurt, Rami Kütüphanesi’nin modern kütüphanecilik hizmetinin yanında yaşayan kütüphane konseptiyle İstanbul'un bilim, sanat ve kültür yaşamının odak noktalarından biri olduğunu belirtti. Kütüphanecilik hizmetinin yanında danışma ve rehberlik odaklı kullanıcı hizmetlerinin geliştirilmesi ve bu konuda diğer kütüphanelere öncülük edilmesi amacıyla çıkılan yolda, iki kurumun özverili çalışmaları 'İyileştiren Kütüphane Projesi'ni ortaya çıkardığının altını çizen Rektör Kurt, “Türkiye'nin en güçlü ve köklü yüksek öğretim kurumlarından biri olarak bu projenin ortak kuruluşu olmaktan son derece gurur duymaktayım. Önümüzdeki süreçlerin gerçekleşmesi, planların hayata geçirilmesi için Marmara Üniversitesi olarak üzerimize düşen görevleri elimizden gelenin en iyisi olarak yapmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Kütüphanenin Açılması Hedeflendi

Cumhuriyetin 100. Yılında 100 yeni kütüphane hedefine Rami Kütüphanesi ile başladıklarını belirten Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demir, Yozgat'ta 88. kütüphaneyi açtıklarını ve ay sonuna kadar 100. kütüphaneyi de açarak hedefe ulaşmış olacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu misyonu daha etkili şekilde yerine getirmek ve toplumumuzu daha da zenginleştirmek amacıyla yeni projelerini hayata geçirdiklerini belirten Demir, “Kütüphanelerin iyileştirici etkisi öncelikle bireylerin gelişimine katkıda bulunmalarından gelir. Kitaplar, bilgiye açılan kapılar olduğu gibi bireyin düşünce dünyasını zenginleştirir, hayal gücünü geliştirir ve yaşam boyu öğrenme sürecini destekler” dedi.

 “Kitaplarla İyileşme, Kütüphanelerde Gerçekleşir”

Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik de “İyileştiren Kütüphane” projesiyle çocuk, genç, yaşlı demeden, ayırt etmeden her bir insanın kitaplarla iyileşmesine olanak sağlamayı, kütüphane ortamını duygusal ve zihinsel refahın arttığı mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Bibliyoterapi kelimesinin içinde geçen terapi kavramına bakarak sadece klinik ortamlarda uygulanan bir yöntem olarak düşünülmemesi gerektiğine işaret eden Çelik, "Kütüphaneler tüm dünyada gelişimsel bibliyoterapi uygulamalarının önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Kitaplarla iyileşmenin, kitapların yurdu olan kütüphanelerde gerçekleşmesi oldukça doğal bir durumdur" şeklinde konuştu. Bibliyoterapi uygulamalarının mekân, zaman, kitap ve kişinin bir bütün haline gelmesiyle mümkün olduğunu belirten Çelik, "Doğru kişinin, doğru kitapla uygun zemin ve zamanda buluşturulması ve bu süreç sonunda kütüphanelerin okuma temelli bir iyileştirme ve gelişime aracılık etmesi projemizin temel gayesidir" dedi.

Projenin baş araştırmacılarından Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek ise, ekonomik kalkınma kadar kültürel kalkınmanın da önemli olduğunu, kültürel kalkınmanın gerçekleştirilmesi için de toplumun okuma alışkanlığı kazanması gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demir, projeye ilişkin protokolü imzaladı. Lansman, projede katkısı olan isimlere teşekkür belgelerinin, hediyelerinin takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile devam ederken, tören, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Güzel’in mini konseri ile sona erdi.

HIZLI ERİŞİM