Kudüs Meselesi ve Mescid-i Aksa’nın Manevi Mirası

Marmara Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Dinler Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Taşpınar, haberler.com isimli internet sitesindeki söyleşide Filistin ve İsrail devletleri arasında yaşanan gerginliğe tarihsel bir perspektif sundu.

Söyleşide; Doğu Kudüs'te, Ramazan ayında İsrailli işgalcilerin Filistinlileri evlerinden etmeleriyle başlayan ve akabinde Mescid-i Aksa'da gerçekleştirilen saldırılarla tırmanan gerilimi değerlendirdi. Taşpınar; İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) kuruluş amacı, İTT merkezini Kudüs'e taşımalı mı?, Fas'ın İsrail'le normalleşme anlaşması imzalaması, Mescid-i Aksa'nın manevi mirasından kimler sorumlu? gibi soruların yanıtlarını kaydetti.

Taşpınar, İsrail’in uyguladığı insan hakları ihlallerine karşı, Müslüman ülkelerin; sürdürmekte oldukları ticari ilişkileri gözden geçirerek tavır alabileceklerini söyledi. İsrail’in siyasi bir amaç doğrultusunda yürüttüğü bu saldırgan politikanın; Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dinine mensup topluluklarca ve kanaat önderleri tarafından yüksek sesle kınanması gerektiğini belirten Taşpınar; ayrıca, Kudüs meselesinin her gün konuşulması gereken önemli ve güncel bir konu olduğunun altını çizdi.


HIZLI ERİŞİM