Marmara Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet’in İlanının 99. Yılını Kutlama Programı, 27 Ekim 2022 Perşembe günü, Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşması Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapıldı.  

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt konuşmasında “Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünü, millet olarak coşkuyla kutlamanın sevincini ve haklı gururunu yaşıyoruz. Devletimiz, milletimiz ve cumhuriyetimiz sonsuza dek var olsun. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar olması konusunda hepimize görevler düşmektedir. Kıymetli meslektaşlarım Cumhuriyet bizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmemizi ister. Sevgili gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz’ diyerek istiklal ve istikbalimizi sizlere emanet etmiştir. Bu emaneti gerektiği gibi korumak ve memleketimizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmek konusunda, gereken azim ve gayreti göstereceğinizden şüphe duymuyoruz. Marmara Üniversitesi olarak Cumhuriyetimize ve onun değerlerine her zaman sahip çıkacağımız konusundaki kararlılığımızı, huzurunuzda bir kere daha ifade etmek isterim.” dedi.

“Cumhuriyetin İlanı” adlı belgesel gösteriminin ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satan’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Tarihi Devamlılık Kapsamında Cumhuriyetin İlanı” konulu konferans gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ali Satan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları ile Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar olan dönemi kapsayan ve önemli dönüm noktalarını içeren bir konuşma yaptı. Devlet geleneği mirasının Cumhuriyet’in başarısında etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Satan, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren 99 yılda yaşanan değişim, dönüşüm ve gelişimi de dinleyicilere aktardı.

Konferansın ardından, Prof. Dr. Mustafa Uslu yönetimindeki Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Türk Halk Müziği Korosu’nun icra ettiği konserin yer aldığı program, Hasan Tiryaki yönetimindeki Üsküdar Belediyesi ÜFTUD Halk Oyunları Ekibi’nin Şehit Ömer Halisdemir Spor Salonu önünde gerçekleştirdiği gösteriyle sona erdi.

 

HIZLI ERİŞİM