Marmara Üniversitesi’nden Endüstriye, Ar-Ge’ye ve Teknolojiye Büyük Katkı

Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Bağlantılı ve Otonom Araçlar alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Marmara Üniversitesi arasında yapılan protokol çerçevesindeki proje tamamlandı. Aralık ayında tamamlanan projenin çıktıları Bakanlık tarafından kamuya duyurularak açık erişime sunuldu.

Proje kapsamında, Bağlantılı Araçlar, V2X haberleşmesi, Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerinin tüm bileşenlerinin teknik istekleri ve özelliklerine yönelik 3 adet proje hazırlandı. Bu alanda Türkiye’de ilk saha uygulamalarını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi VeNIT Lab’ın uygulama örnekleri ve deneyimleri en iyi uygulama örnekleri arasında yer aldı.

Proje ve ilgili raporlar VeNIT lab Direktörü Doç. Dr. Müjdat Soytürk yürütücülüğünde VeNIT Lab personeli tarafından gerçekleştirildi. Bu projeyle hücresel ve kablosuz haberleşme teknolojilerinin kullanıldığı Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri, Bağlantılı ve Otonom Araç Uygulamaları, araç içi bilgi ve haberleşme sistemleri ve bu sistemler tarafından veri toplanmasına yönelik gerekli olan teknik altyapının özellikleri belirlendi. İlgili standartlar ve uygulama örnekleri raporlarda yer aldı.

HIZLI ERİŞİM