Teknoloji Fakültesi’nin Projesi TÜBİTAK Tarafından Desteklenmeye Hak Kazandı

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Sancak’ın yürütücülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Zehra Yıldız ve Dr. Oğuz Eryılmaz’ın araştırmacı olarak yer alacağı ‘Termokimyasal Ön İşlem Kullanarak Karbon Elyaf Maliyetlerini Düşürmek için Bir Üretim Teknolojisinin Geliştirilmesi’ (Development of a Production Technology to Reduce Carbon Fiber Costs by Using Thermochemical Pretreatment) isimli IraSME (International Research Activities by Small and Medium-sized Enterprises) projesi, Avrupa Birliği ikili iş birliği programları kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Türkiye tarafında KOBİ olarak Dr. Barış Doğan’ın yürütücülüğünde BCD Teknik Ar-Ge ve Robotik Otomasyon San. Tic. Ltd. yer alacak. Almanya tarafında RWTH Aachen University ITA (Institut für Textiltechnik) üniversite olarak destek verirken, 3WIN Maschinenbau GmbH ve Herberger Wasseraufbereitung GmbH (HW) şirketleri projeyi KOBİ olarak destekleyecekler.

Karbon elyaf üretiminde maliyetleri ve enerji gereksinimlerini azaltmak için endüstri odaklı bir üretim teknolojisinin geliştirilmesi amaçlanan projede ilk olarak, karbon üretim basamaklarından biri olan stabilizasyon işlemi sırasında kullanılan öncül akrilik elyafının temas ettiği kılavuz silindirleri, araştırmacılar tarafından sentezlenerek biyo-esaslı fotokürlenebilen bir polimer ile kaplanması planlanmaktadır.

Proje ile bu kaplama sayesinde mevcut üretim hattında kullanılan silindirlerin kimyasal direnci ve sürtünme dayanımı özellikleri iyileştirilmesi bekleniyor. Daha sonra stabilizasyon basamağı için gerekli modüler üniteye ait kılavuz silindirlerinin otomasyonu BCD Teknik firması tarafından yapılacak olup, işlem süresinin en az yüzde 25 oranında azaltılması ve stabilizasyon için gereken enerjiden yüzde 20 oranında tasarruf sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, toplam elyaf maliyetlerinin yüzde 10 oranında azaltılması ve karbon elyafın mekanik özelliklerinin de yüzde 10 oranında artırılması amaçlanırken, ekonomik hedeflere ek olarak, enerji talebinin azaltılmasıyla önemli miktarda CO2 emisyonu azaltılması ve sürdürülebilirliğe önemli bir katkıda bulunması planlanmaktadır.

HIZLI ERİŞİM