“Tekstil Sanatında Saklı Bir Miras: Kaftanlar” Sergisi Açıldı

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Dilek Tüm Cebeci’nin “Tekstil Sanatında Saklı Bir Miras: Kaftanlar” adlı kişisel tekstil sergisi, 17 Mart 2022’de Antik Hotel İstanbul’un sergi salonunda açıldı.

Katılımcılar arasında başta Prof. Dr. Şerife Atlıhan olmak üzere birçok akademisyen ve sanatsever yer aldı. Dr. Tüm Cebeci, açılış konuşmasının ardından Barkovizyon gösterisi ile yaklaşık 1.600 yıllık geçmişe sahip olan Şerefiye Sarnıcında 15 Mart 2022 tarihinde geçekleştirdiği defile çalışmasını sunarak, iki tarihi sarnıcın birlikteliğini mimarisiyle ve eserleriyle bütünleştiren bir sunum gerçekleştirdi.

Küratörlüğünü ve Sanat Danışmanlığını Murat Küçükkayalı’nın yaptığı sergi mekanının tarihsel dokusunun içinde Türk motiflerinden oluşan kaftanlarla izleyiciyi büyülü bir yolculuğa çıkarmak hedeflendi. Orta Asya’dan başlayarak Selçuklu ve Osmanlı tarihinde büyük izler bırakan ve kültürel miras niteliğindeki motifler Türk sanat tarihi içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir.  Dr. Tüm Cebeci motifi şu şekilde ifade etti: “Motif; bir anlatım birimi içinde en küçük parça olmakla birlikte, bir sanat eserinin ana taşıyıcılarıdır. Nitekim bir romanın, öykünün veya bir senfoninin motifleri eserin özünü, ruhunu, temelini ve yaşamasını sağlar. Kompozisyonlarının her bir parçasında bir ahenk birliğini oluşturmaya çalışmıştır. Tarihsel derinlik perspektifinde sunulan eserler tarihin akışını ve kültürel zenginliği çerçeveleyerek kaftan formunda giysi tasarımları biçiminde uygulamıştır.”

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Tüm Cebeci, serginin 25 Mart’a kadar devam edeceğini de belirtti.

 

HIZLI ERİŞİM