Ufuk Avrupa Programı Kapsamında Projemiz Kabul Edildi

“Ufuk Avrupa Programı, Küme 4: Dijital, 2022 yılı çağrıları kapsamında üniversitemizin yeni bir Avrupa Birliği destekli projesi kabul edildi. Rekabetin yüksek olduğu ve 63 başvurunun yapıldığı "HORIZON-CL4-2022-DATA-01-02: Cognitive Cloud: AI-enabled computing continuum from Cloud to Edge (RIA)" çağrı başlığında Marmara Üniversitesi’nin proje ortağı olarak yer aldığı “DECICE: Device-Edge-Cloud Intelligent Collaboration framework” başlıklı projemiz desteklenmeye uygun görüldü. 6 ülkeden 13 kuruluşun yer aldığı 5,93 M Avro bütçeli projenin Marmara Üniversitesi proje yürütücülüğünü VeNIT Lab Direktörü Doç.Dr. Müjdat Soytürk gerçekleştirecek.

Bulut Bilişim ve Uç Bilişimin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte ultra düşük gecikme süresi, güvenlik ve konum farkındalığı (özellikle, Akıllı Şehir, otonom araçlar ve endüstriyel otomasyon gibi uygulamalar için) giderek daha büyük önem kazanmaktadır. DECICE'ta, Uç Bilişim (Edge Computing) ve Bulut Bilişim (Cloud Computing) için otomatik ve uyarlanabilir optimizasyon sağlayan bir yapı (Bilişsel Bulut: Buluttan Uç'a AI-etkin bilgi işlem sürekliliği) ve ilgili bileşenleri geliştirilecektir. Marmara Üniversitesinin, Yapay Zeka, Dijital İkiz ve Haberleşme Optimizasyonu ile katkı vereceği projede, Uç ve Bulut Bilişim mimarisinde sistemin bütününü izlemeye imkan veren Dijital İkiz ile Yapay Zeka tabanlı kaynak yönetimi ve planlayıcısı geliştirilecektir. Marmara Üniversitesi ve BigTRI’nin birlikte gerçekleştireceği “Bağlantılı Otonom Araç” ve “Akıllı Kavşak/VRU Emniyeti” saha uygulamaları ile proje çıktılarının testleri ve değerlendirilmesi yapılacaktır.