Ufuk Avrupa Programı Kapsamında Projemiz Kabul Edildi

Ufuk Avrupa Programı, Key Digital Technologies (KDT) çağrıları başvuru sonuçları açıklandı.  Rekabetin yüksek olduğu HORIZON-KDT-JU-2021-2-RIA çağrı başlığında Marmara Üniversitesi’nin proje ortağı olarak yer aldığı “BRIGHTER: Breakthrough in micro-bolometer imaging” başlıklı projemiz, tüm projeler arasında 1. olarak, desteklemeye uygun görüldü. 5 ülkeden 16 kuruluşun yer aldığı 19,2 M Avro bütçeli projenin Marmara Üniversitesi proje yürütücülüğünü VeNIT Lab Direktörü Doç.Dr. Müjdat Soytürk gerçekleştirecektir. Marmara Üniversitesi ayrıca projenin ülke koordinatörlüğünü de gerçekleştirmektedir.

Kızılötesi görüntüleme çözümleri giderek yaygınlaşmakta, inovatif çözümlerin geliştirilmesine imkan sağlamaktadır. Mikro bolometre sensörleri, kompakt, hafif, düşük güçlü, güvenilir ve uygun fiyatlı kızılötesi görüntüleme bileşenleri olup, BRIGHTER’da, soğutulmuş muadilleriyle performans farkını azaltan mikro-bolometre çözümleri geliştirilecektir. Piksel teknolojisi, Read Out Integrated Circuit, düşük güçlü kenar görüntü sinyali işleme elektroniği, optik ve görüntü işleme algoritmaları geliştirilecektir. Uç Bilişim (Edge Computing) ile saha uygulamalarında etkin ve hızlı görüntü işleme yöntemleri geliştirilecektir. Marmara Üniversitesinin, Yapay Zeka, Haberleşme, Görüntü İşleme, Uç Bilişim ile katkı vereceği projede, Marmara Üniversitesi ve BigTRI’nin birlikte gerçekleştireceği “Bağlantılı Otonom Araçlarda Görüntü İşleme” ve “Akıllı Kavşak/VRU Emniyeti İçin Görüntü İşleme” saha uygulamaları ile proje çıktılarının testleri ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Proje, Avrupa'nın kızılötesi görüntüleme endüstrisindeki pazar payını artırmasını sağlayacaktır.