Üniversitemizde “10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni” Düzenlendi

Marmara Üniversitesi 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt ve beraberindeki heyetin Atatürk Anıtı’na çelenk bırakması ile başladı. Göztepe Yerleşkesinde gerçekleşen anma töreni, akademik/idari personel ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Saatler 09.05’e geldiğinde siren sesleri eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Törenin ardından Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu fuaye alanında “Fotoğraflarla Atatürk” konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.  Sergi açılışının devamında ise anma programı düzenlenirken, açılış konuşması Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapıldı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin tarafından, “Atatürk” konulu konferans gerçekleştirildi.

“Atatürk İstisnai Bir Liderdir”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı, İstiklal Harbimizin Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Rektör Kurt, “Atatürk, 20. yüzyıldan 21. Yüzyıla vizyonu ve misyonu ile değerini ve önemini koruyan istisnai bir liderdir. Atatürk’ün bu başarısının sırrı, mirası olarak katı ideolojik kalıplar yerine akıl, bilim ve eleştirel düşünceyi bırakmış olmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, I. Dünya Savaşı’nda örnek bir komutan olarak ün kazanmış, İstiklal Harbimizde anti emperyalist bir kahraman, bugün hür ve müstakil yaşadığımız vatan topraklarımızın yeniden kazanılmasını sağlayan milli mücadelemizin muzaffer mareşalidir” ifadelerini kullandı.

“Sadece 10 Kasımlarda değil, her daim, Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler tekrar tekrar konuşulmalıdır” diyen Kurt, “Bugün 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin Kurucu Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aklın ve bilimin ışığında incelenmesi, konuşulması, tartışılması ve yazılmasında sonsuz yararlar vardır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kurt, “Aramızdan ayrılışının 85. sene-i devriyesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onunla birlikte mücadele etmiş ve her geçen gün değerini daha çok anladığımız Cumhuriyetimizi kurmuş tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Ruhları şad olsun” sözleri ile konuşmasına son verdi.

“Ülkesine Adanmış Bir Hayat”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yaşında vefat ettiğini, bir insan ömrü için aslında çok kısa olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Vahdettin Engin, “Eğer 15 yıl daha yaşasaydı, çok daha büyük işler başaracaktı” dedi. Ülkesi için çok fazla çalıştığını, bu sebeple de çok fazla hastalık geçirdiğinin altını çizen Engin, “Atatürk deyince aklımıza ‘ülkesine adanmış bir hayat’ gelmelidir” şeklinde konuştu. “Daha 42 yaşındayken Cumhuriyeti kuran büyük bir liderdi” diyen Engin, yine kurtardığı bu ülkenin çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkması için yine çok emek verdiğinin, büyük bir seferberlik başlattığının altını çizdi. Uzun yıllar boyunca savaşlardan yıpranmış bir milleti, ülkeyi ayağa kaldıran bir lider olarak dünya tarihinde yerini aldığını belirten Prof. Dr. Engin, Atatürk’ün ailesi, eğitim gördüğü okulları, örnek aldığı öğretmenleri ve bakış açısı hakkında detaylı bilgiler paylaştı. “Geleceği parlak bir gençti, hep geleceği planlayan, stratejik düşünen biriydi Atatürk” diyen Engin, Atatürk’ün hayatından birkaç anekdot aktararak konuşmasına son verdi.

Atatürk’ün En Sevdiği Şarkılar Hep Bir Ağızdan Söylendi

Konferansın ardından, Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uslu yönetimindeki Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği şarkıların söylendiği bir konser gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın gerçekleştiği konserde, hep bir ağızdan “Atam Marşı, Yemen Türküsü, Bülbülüm Altın Kafeste, Vardar Ovası” gibi şarkılar söylendi. Tören, hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

HIZLI ERİŞİM