“XIV. Bilim-Kültür Günleri” Açılış Programı Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından gelenekselleştirilmiş olan ve bu yıl 14.sü düzenlenen “Bilim ve Kültür Günleri”, 05-09 Nisan tarihleri arasında katılımcılarla buluşacak. Bilim ve Kültür günleri bu yıl, Anadolu’da yetişen üç önemli şahsiyet: Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mehmet Akif Ersoy’a adandı. Etkinliğin açılışı 5 Nisan’da; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz, Prof. Dr. Messoud Efendiyev ve değerli hocaların katılımıyla gerçekleştirildi. Program, Youtube canlı yayını ile geniş kitlelere ulaştırıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Sebahat Deniz, “Fakültemiz yenilikçi ve yaratıcı bilimsel düşünceyle geleceğe yön veren ulusal ve uluslararası bir fakülte olma vizyonuyla hareket eden; temel bilimler, sosyal bilimler ve yabancı diller alanında nitelikli eğitimler vererek yaratıcı beyinler yetiştirme; topluma, kültüre, endüstriye ve bilime hizmet etme amacındadır.” sözlerini sarf etti. 13 yıldır her sene düzenledikleri bu programın misyonlarını yansıttığını dile getirdi. Bu yıl Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750., Yunus Emre’nin vefatının 700. yıldönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. İstiklal Marşımızın 100. yılı olması sebebiyle, Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy anma yılı olarak kabul edildi. Bu bağlamda konuşan Deniz, “Bu yılki programımızı, Anadolu coğrafyasında Türk-İslam kültürünün temel taşlarını oluşturan Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli’ye, bağımsızlık mücadelemizin temsilcilerinden İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’a adadık.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt “Üniversitemizin güzide fakültelerinden Fen-Edebiyat Fakültesi’nin geleneksel hale getirmiş olduğu, 14. Bilim ve Kültür Günleri etkinliğine katılmaktan memnuniyet duyuyorum.” dedi. Bilim ve kültürün, ülkelerin kalkınma lokomotifi olduğunu söyleyen Kurt, “Bu doğrultuda, salgın döneminde gerekli tüm önlemleri alarak bu etkinliği gerçekleştiren başta dekanımız olmak üzere tüm fakülte personeline teşekkür ederim.” sözlerini sarf etti.

Açılış programının devamında Fen-Edebiyat Fakültesinden emekli olan emektar hocalara plaket takdimi yapıldı, merhum hocalar rahmetle anıldı. Akabinde, fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu Hakan Yaşar ve Emre Akbaş tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesindeki bölümlerin yoğun katılımıyla gerçekleşecek olan 14. Bilim-Kültür Günleri, 5 gün sürecek. Alanlarında yetkin 30 civarında konuşmacının, çeşitli konularda yapacağı sunumlarda; sosyal, fen ve yabancı dil bölümleri mensupları kendi alanlarına paralel orijinal bilgiler sunacaklar.

Programın açılış konferansını Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar’ın özel davetlisi olan değerli bilim insanı, üniversitemiz matematik bölümünde misafir ettiğimiz, Azerbeycan Devlet Nişanı sahibi Prof. Dr. Messoud Efendiyev yapacak. Efendiyev, “Covid-19 Bağlamında Bilimlerin Yakınlaşması” konusundaki bilgileri katılımcılarla paylaşacak.
Haber: Nida Şenler

HIZLI ERİŞİM