“Hüseyin Cavit ve Türkiye” Uluslararası Sempozyumu Düzenlendi

Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği ile düzenlediği “Hüseyin Cavit ve Türkiye” Uluslararası Sempozyumu Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda 4 Kasım Cuma günü  gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşması İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Harun Duman tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Duman konuşmasında yazarların, şairlerin sanatçıların toplumlar için önemini belirterek Hüseyin Cavit’in de Türk toplumu açısından öneminden bahsetti. Dil birliğinin önemini vurgulayarak “yeter ki dilde ve fikirde birlikle medeniyet yolunda ilerleyelim” diyerek sözlerini bitirdi. Kürsüye çıkan AZEKSOD Başkanı Dr. Şergiyye Memmedova ise Hüseyin Cavit’in şahsının, yaşantısının ve bıraktığı eserlerin öneminden bahsetti.

Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Rafael Hüseynov ise “Ebedi Hürriyet ve Sema Şairi Cavit” başlığı altında konuşmasını gerçekleştirdi. Hüseyin Cavit için; “Avrupa’yı yakından görmesi dünyaya yukarıdan bakması sayesinde sadece Azerbaycan şairi olarak kalmadı.” diyen Prof. Dr. Hüseynov, Hüseyin Cavit’i saygı ve minnetle yad ederek sözlerini sonlandırdı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Erdinç Aslan’ın yaptığı ilk oturumda katılımcılar ve ele alınan konular şu şekilde gerçekleşti: Prof. Dr. Eyyüp Guliyev (Azerbaycan), Hüseyin Cavit Küçük Gezegeni’nin Adlanma Tarihi, Dr. Enver Uzun (Türkiye), Günümüz Yaşamında Cavit ve Kadın, Doç.Dr. Azer Turan, (Azerbaycan) “Cavit’in İstanbul Dönemi”, Dr. Yusuf Gedikli, (Türkiye) Cavit’in İstanbul Mektupları, Ramiz Mirzayev (Azerbaycan), Nurten Remzi (Bulgaristan), H.Cavit Dünya Edebiyatı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mehdi Genceli’nin yaptığı ikinci oturumda ise katılımcılar ve ele alınan konular şöyleydi: Prof. Dr. Kulzhibek Kusmanova, (Kazakistan), Hüseyin Cavit Yaratıcılığının incelenmesi Gülsayazhan Yessimbeyeva (Kazakistan), Dünya Edebiyatından Hüseyin Cavit Prof. Dr. Rüstem Ikbal (Özbekistan) Hüseyin Cavit ve Özbek Edebiyatı Doç. Dr. Iryna Drıga (Ukrayna), Turan Hümbetova (Azerbaycan) Yazarlar ve Stalin’in Zulmü, Doç. Dr. Sevil Priyeva H.Cavit’in ‘Iblis’ Eseri Dünya Edebiyatında.

HIZLI ERİŞİM