IV. Uluslararası KIBATEK Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu tarafından “IV. Uluslararası KIBATEK Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları” Sempozyumu 7-8 Kasım 2022’de Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinde yapıldı.

7 Kasım 2022 tarihinde Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda yapılan açılış oturumunda konuşma yapan Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Okan Yeşilot,“Marmara Üniversitesi’nin “milli dava” olarak kabul ettiği Kıbrıs’ımızın bu etkinliğine ev sahipliği yapmaktan onur duymaktayız. Bu toplantının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin uluslararası camiada hak ettiği yeri almasına katkıda bulunmasına temenni ederiz. Bu vesileyle bu sempozyumun gerçekleşmesine destek veren KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’a, KIBATEK Türkiye Başkanı Metin Turan’a, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Dr. Ahmet Zeki Bulunç’a, KKTC Cumhurbaşkanlığı Kültür Danışmanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal’a, KIBATEK Vakfı Onursal Başkanı İsmail Bozkurt’a ve tebliğ sunan hocalarımıza teşekkür ederiz” dedi. Daha sonra KIBATEK Türkiye Başkanı Metin Turan, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Dr. Ahmet Zeki Bulunç, KKTC Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Çağın Zort ve KIBATEK Vakfı Onursal Başkanı Dr. İsmail Bozkurt konuşmalarını yaptılar. Dr. İsmail Bozkurt, Kıbrıs Türk Edebiyatına katkılarından dolayı Prof. Dr. İnci Enginün, Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Grazyna Zajac ve Prof. Dr. Elmira M. Kekeç’e ödül takdiminde bulundu.

Açılış konferansında Prof. Dr. Grazyna Zajac “Polonya Jagiellonian Üniversitesi’nde Kıbrıs Türk Edebiyatı Dersinin Okutulması” adlı sunumunda Jagiellonian Üniversitesi’nde okuttuğu Kıbrıs Türk Edebiyatı dersinden bahsetti ve kullandığı materyallerden örnekler verdi.

IV. Uluslararası KIBATEK Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu ile Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.12 oturumdan oluşan bu sempozyuma 64 akademisyen ve araştırmacı katıldı. Sempozyumda genel olarak Kıbrıs Türk çocuk edebiyatı, Kıbrıs Türk tiyatrosu, Kıbrıs Türk romanları, şiirleri ve masalları, Kıbrıslı yazar İsmail Bozkurt’un romanları, Kıbrıs Türk radyo ve gazetelerindeki edebiyat unsurları, Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda Mustafa Kemal Atatürk ve Kıbrıs Türk çağdaş edebiyatı öğretimi konuları ele alındı.

Sempozyumun kapanış oturumu, sempozyum düzenleme kurulu üyesi Doç. Dr. Emin Onuş’un oturum başkanlığında gerçekleşti. Kapanış oturumunda konuşan Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Okan Yeşilot ve Metin Turan iki gün boyunca süren sempozyumda Kıbrıs Türk Edebiyatı ve edebiyatçıları ile ilgili önemli konulara değinildiğini ve başarılı bir sempozyum gerçekleştiğini bildirdiler.

HIZLI ERİŞİM