100. Yılında Karşının Gözüyle Lozan Barış Antlaşması’na Bakış Çalıştayı’nın Açılışı Yapıldı

“100. Yılında Karşının Gözüyle Lozan Barış Antlaşması’na Bakış Çalıştayı”nın açılış kokteyli, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda yapıldı. 10-11 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan çalıştayın tanıtımı ve anlatımı amacıyla 10 Ekim Salı günü gerçekleştirilen kokteylin açılış konuşmaları ise Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Cemalettin Şahin, çalıştaya dönük kısa bir açılış ve teşekkür konuşması yaptıktan sonra Cumhuriyetimizin 100. Yılına dair vurgu yaparak konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, Marmara Üniversitesi olarak Ekim ayı içerisinde birbirinden farklı etkinliklerle Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacaklarını, bu çalıştayın da anlamı ve içeriği itibariyle bu kutlamalar çerçevesinde çok önemli bir rolü olduğunu dile getirerek sözlerine başladı.  

Rektör Kurt, “Öncelikle üniversitemizin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü tarafından hazırlanan bu çalıştayın konusu, anlamı ve içeriği itibariyle ve tabi ki elde edilecek sonuçları açısından son derece faydalı olacağına inanıyorum” dedi. Milletlerin ve devletlerin hayatında önemli kırılma anları olduğunu dile getiren Rektör Kurt, “Devlet ve millet olarak hayatımızda tam 100 yıl önce çok önemli olaylar cereyan etti. Devletin pek çok yeri gibi başşehri İstanbul da 500 yıl sonra ilk defa bir işgale sahne oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘işte bu ahval ve şerait içinde’ Türk milleti yeniden vatanını ve devletini kurtarmak için silaha sarılmak mecburiyetinde kaldı. Tarihin en eski milletlerinden biri olan Türk milleti, 1918-1922 yılları boyunca topyekûn bir mücadelenin içine girdi. Bu mücadele Tarihe; Millî Mücadele, İstiklal Harbi, Kurtuluş Savaşı olarak geçti” şeklinde konuştu.

Lozan Barış Antlaşması hakkında bu 100 yıl içinde çok şey yazılıp söylendiğini belirten Prof. Dr. Kurt, bu çalıştay ile Lozan Barış Antlaşması’nı ele alırken söylenenleri tekrarlamak yerine, Lozan Barış Antlaşması’na diğer tarafların gözünden, Lozan’ın etkilediği ülke ve bölgeler açısından bakılacağının altını çizdi.

Bu değerli çalıştayın, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü’nün çabalarıyla, Cumhuriyetle yaşıt, değerli kurumumuz Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun katkılarıyla gerçekleşeceğini belirten Kurt, “Türkiye’nin 13 ayrı üniversitesinden senelerini bu konuya vermiş uzman 16 bilim insanı tarafından bildiriler sunulacak. Sunulan bildiriler ve yapılacak müzakereler bu yıl bitmeden de yayımlanacaktır” dedi.

Açılış programında, İTBF Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz, Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Satan ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu, aynı zamanda Marmara Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali de Lozan Barış Antlaşması’yla ilgili kısa bilgiler aktardı.

Çalıştay, 11 Ekim Çarşamba günü Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Genel Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bildirimlerin sunulmasıyla son buldu.

HIZLI ERİŞİM