Öğrencilerimizin TEKNOFEST 2022 “İnsanlık Yararına Teknoloji” Kategorisi Ödülü

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencileri Taha Kaynak, Sadıkhan Düzcan, Melike Gezer, Mehmet Karayazgan, Mert Günüldeş, Çağrı Aygördü, Ravza Aygün’den oluşan ‘MayınCraft’ takımı, Teknoloji Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr.Öğr.Üyesi Anıl Baş’ın danışmanlığında katıldıkları TEKNOFEST 2022 İnsanlık Yararına Teknoloji yarışması Rize finalinde En iyi Sunum Ödülü’nü, Samsun finalinde ise 1.lik Ödülü’nü almaya hak kazandı.

‘MayınCraft’ takımı 2020 yılında iki gönüllü lise öğrencisi tarafından kuruldu. Kurulduğu sene ‘TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılmayı amaçlayarak TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Destekleme Programı kapsamında destek aldı. 2021 yılından itibaren ise Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinden oluşan 7 kişilik ekiple eski prototip geliştirilmeye devam ediyor. Projenin TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2021/2 tarafından desteklenmesine de karar verildi.

birincilik.jpeg (261 KB)

Bu projede mayınlı arazilerin güvenli bir şekilde taranması amacıyla mayın tespit ve imha görevlerini gerçekleştiren otonom ve insansız bir hava aracı geliştirilmesi amaçlanıyor. Robotun alt kısmında bulunan motor sayesinde oluşturulan hava akımı, yere temas etmesini aynı zamanda mayınların aktif hale gelmesini engelliyor. Önerilen araç, yer ile kendisi arasında oluşturduğu etki tepki kuvveti ile birlikte sürtünmeyi en aza indirerek zeminde süzülme işlemini gerçekleştiriyor. Engebeli arazilerde bulunan mayınların, tasarlanan robot tarafından otonom bir şekilde algılanması ve çevresindeki motorlar sayesinde mayının tesir alanın dışındaki bir irtifaya yükselerek güvenli şekilde imha edilmesi hedefleniyor. Robotun kenarlarında dengeyi sağlayan motorlar ve kızılötesi sensörler bulunuyor. Bu sensörlerden alınan geri bildirimler sayesinde herhangi bir uçurum, eğim ya da engel karşısında robotun dengesi sağlanıyor ve robotun hareketini engelleyecek durumdan kurtulması sağlanıyor. Mayınların tespiti için metal sensörü kullanılıyor. Metal sensöründen mikro-denetleyiciye gelen veriler değerlendirilerek mayınlar tespit ediliyor. Mayınların yerleri belirlendikten sonra robot, belirli bir yüksekliğe çıkarak üzerinde bulunan fırlatma mekanizmasını aktif duruma getirerek imha işlemini başlatıyor. Bu sayede mayın imhası sırasında robota verilebilecek olan zarar en aza indiriliyor.

Projede emeği geçen öğrencilerimizi ve danışman öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

HIZLI ERİŞİM