Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Tarafından “Vietnam İzlenimleri: Enformel Emek ve Covid Pandemisinin Etkisi” Semineri Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Türkiyat Seminerleri dizisi kapsamında 8 Kasım Çarşamba günü “Vietnam İzlenimleri: Enformel Emek ve Covid Pandemisinin Etkisi” konulu bir seminer düzenlendi. Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı kapsamında yürütülen LABOUR (Tackling informal employment in Asia: building post-COV19 solutions to precariousness through case-study based evidence on Bhutan, Laos, Maldives, Myanmar, Philippines, Thailand and Vietnam) Projesi’ne Türkiye’den sadece Marmara Üniversitesi katıldı.

Vietnam’da Sürdürülebilir Gelişme Araştırmaları Merkezi (Center for Sustainable Development Studies - CSDS) çatısı altında 17 Mart – 13 Haziran 2023 tarihleri arasında bu projede görevlendirme ile bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurşen Gürboğa ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğr. Gör. Dr. Liaisan Şahin, sunum yaparak yaptıkları araştırmanın detaylarını ve Vietnam izlenimlerini paylaştılar. Gürboğa ve Şahin, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (International Labour Organization - ILO) verilerine göre, dünyadaki çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 61’inin (2 milyar kişi) enformel ekonomi içinde yer aldığını söylerken, bu sorunun özellikle Asya ülkelerinde daha ciddi boyutta olduğunu belirttiler.

Asya’da çalışan nüfusun yüzde 68,2’sinin enformel işlerde çalıştığını belirten Gürboğa ve Şahin, “Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Çerçeve Programı kapsamında 1 Ocak 2022’de başlatılan LABOUR projesi (https://www.labour-rise.eu/), Asya ülkelerindeki enformel ekonomiyi, emek güvencesizliği sorununu ve bu sorunun üstesinden gelmek için üretilen yerel politikalar ve çözümler konusunda bilgi toplamayı, Avrupa ile Asya arasında bu konuda bilgi ve tecrübe paylaşımı için uygun ortam yaratmayı, karar vericiler ve çeşitli kuruluşlar için faydalı olabilecek fikirler ve öneriler geliştirmeyi amaçlamıştır” şeklinde konuştular.

Gürboğa ile Şahin, Vietnam’da LABOUR projesi kapsamında yaptıkları araştırmanın özellikleri ve sonuçları hakkında bilgi vererek, araştırmanın hedef kitlesi olarak Hanoi’deki ev işçilerini seçtiklerini; şehre kırsal alandan göç eden, resmi iş sözleşmesi ve sosyal güvencesi bulunmadan çalışan 15-55 yaş arasındaki kadınları incelediklerini, araştırmada yarı yapılandırılmış anket ve derinlemesine söyleşi yöntemlerini kullandıklarını, anket ve söyleşiler yoluyla katılımcıların 2020-2022 yılları arasındaki çalışma ve barınma koşullarına, gelir ve harcamalarına, sağlık hizmetleri konusundaki tecrübelerine, devletten ve sivil kuruluşlardan aldıkları desteklere ve bu konuda karşılaştıkları sorunlara ve benzeri konulara dair bilgi topladıklarını aktardılar. Elde ettikleri verileri yorumlayıp araştırmanın ön sonuçlarından bahseden Gürboğa ve Şahin, daha sonra Vietnam’daki günlük yaşam ve kültürel özellikler konusundaki bazı izlenimlerini de dile getirdikten sonra, izleyicilerden gelen soruları cevaplandırarak seminere son verdiler.

HIZLI ERİŞİM