Üniversitemizde “28 Şubat: Postmodern Darbe” Programı Yapıldı

TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) İstanbul Üniversiteler Koordinatörlüğü ile Yeni Nesil Öğrenci Topluluğu tarafından Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda “28 Şubat: Postmodern Darbe” konulu etkinlik düzenlendi. 28 Şubat’ın yıldönümünde gerçekleştirilen etkinliğin konuğu ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç oldu. Yoğun katılımın olduğu ve Moderatörlüğünü TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci’nin üstlendiği söyleşiye, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Akgiray, Prof. Dr. Mustafa Çelen ve Prof. Dr. Hasan Korkut, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Murat Arısal, dekanlar, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Program, TÜGVA İstanbul Şube Başkanı Beytullah Çiçen’in karşılama konuşmasıyla başlarken, programın açılış konuşması Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Mustafa Kurt: “28 Şubat’a Aziz Türk Milleti Dur Dedi”

Türkiye tarihinde derin izler bırakan 28 Şubat darbesinin birçok yönüyle tekrar ele alınıp değerlendirileceği bu önemli programa Marmara Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Kurt, “Geçmişte yaşanan tüm darbelerden farklı olarak “postmodern” olarak adlandırılan, bundan 27 yıl önce Türkiye’ye bir başka demokrasi faciası yaşatan 28 Şubat darbesidir” dedi.

“28 Şubat, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ne karşı gerçekleştirilen bir darbe olmasının yanında toplumun büyük bir kesimine karşı başlatılan savaşın, temel hak ve özgürlüklerinin askıya alınarak toplumun önemli bir kesiminin yaşam alanlarının yok edilmesinin de bir diğer adıdır” şeklinde konuşan Rektör Kurt, “Böyle bir sürece dur diyecek tek güç vardı. O da aziz Türk milletiydi. Aziz milletimizin demokratik birikimi karşısında 28 Şubat zihniyeti mağlup oldu” dedi.

Bugün olduğu gibi yarın da darbelerden fayda görmeyen bir ülkenin tarihinden gençlerle birlikte çıkaracakları çok fazla dersin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Gençlerimize darbeleri anlatacağız, onlarla birlikte özgürce konuşacağız ve tartışacağız ki onlar, ülkemizin geleceğinin mimarları olarak bizi geriye götüren hiçbir girişime fırsat vermesinler, ülkemizi ilerici, çağdaş medeniyetler çizgisinden bir adım geriye düşürmesinler” diyerek sözlerine son verdi.

Rektör Prof. Kurt’un konuşmasından sonra 28 Şubat sürecinde yaşanan olayların ve döneme şahitlik eden öğrencilerin, gençlerin anlatımlarının yer aldığı “Tanık” isimli belgeselin izlenmesinin ardından TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci’nin moderatörlüğünde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yapılan söyleşiye geçildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “28 Şubat Çok Derin Yaralar Açtı”

Türkiye tarihi boyunca yaşanan darbeleri tarihsel bir sırayla anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 28 Şubat sürecinde hafızalara kazınan olayları, yaşanan anti demokratik uygulamaları ve öğrencilerin karşılaştıkları zorlukları da dile getirdi.

28 Şubat'ın açtığı yaraların çok derin olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, “Okuyamayan, fakültelerinden atılan öğrenciler, 6 milyon insan fişlendi o dönemde. Binlerce öğretmen görevlerinden alındı. Yüzbinlerce insan memuriyetinden oldu. O süreç demokrasimize bir kara leke olarak çalındı. 28 Şubat mağdurlarının savunulması noktasında gerekli düzenlemeler yapıldı memuriyetlere geri dönüşler sağlandı. 2000'li yıllarda Cumhurbaşkanımızın kararlılığıyla bunlar yapıldı. Dönemin Başbakanı o zaman kayıp trilyon yalanıyla yargılandı ve mahkûm edildi. 28 Şubat'ın bir mağduriyetiydi o. Mağduriyetlerin, yaralarının sarılması ile ilgili olarak da önemli mesafeler alındı. Bundan sonra bu problemlerle çocuklarımız gençlerimiz karşılaşmasın diye neler yapılır? Anayasamızdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldıran düzenlemeler yeni anayasada kalıcı hale getirilmelidir ve yeni demokratik bir anayasa ile Türkiye Yüzyılının inşasına devam edilmelidir" şeklinde konuştu.

28 Şubat’ın ülke ekonomisine maliyetinin 300 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Yılmaz Tunç, “Darbeci anlayış özellikle darbe suçu en adi suçtur. Milli irade hırsızlığıdır, vatan ve millet düşmanlığıdır” dedi. Bundan sonra 28 Şubat gibi karanlık süreçleri çocukların ve gençlerin bir daha yaşamasını istemediklerini belirten Bakan Tunç, bu tür karanlık gecelerin, günlerin bundan sonra yaşanmaması için gençlerin bu süreçlerin Türkiye'yi nasıl geriye götürdüğünü sürekli hatırlaması gerektiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Öğrenciler tarafından iletilen sorulara da cevap veren Bakan Tunç, etkinliği düzenleyen TÜGVA’ya, Yeni Nesil Öğrenci Topluluğu’na ve Marmara Üniversitesi’ne teşekkürlerini sundu. Etkinlik, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

HIZLI ERİŞİM