Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başıbüyük (Ek Hizmet) Binası Sadece Kovid-19 Hastalarının Kabul Edildiği Türkiye’deki İlk ve Tek Hastane Oldu

Kovid-19 hastaları için hizmette olan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başıbüyük Ek Hizmet Binası, Türkiye’nin Kovid-19 ile verdiği mücadelede yurt içinden ve yurt dışından getirilen hastalara kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile pandemi hastanesi olarak kullanılan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başıbüyük Ek Hizmet Binası'ndaki özverili çalışmalar görüntülendi.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin Türkiye'de görüldüğü ilk günden bu yana hazırlık yaptıklarını  dile getirdi. İsmail Cinel; 19 Nisan itibarıyla yoğun bakımda 1950 hastayı tedavi ettiklerini söyledi. "7 Nisan'da bu hastanemizi hizmete aldık. Vakaların ilk görüldüğü günden itibaren 20-25 gün içerisinde Marmara Üniversitesi’ne ait Başıbüyük’te uzun süredir yapımı devam eden binayı devreye almamızın çok faydalı olacağını düşündük. Hastanemizi 25 gün içerisinde sadece Kovid-19 hastalarının kabul edildiği bir yer olarak devreye sokabilmeyi başardık. İstanbul için ve Türkiye için bir ilkti bu. Bu bir üniversite hastanesinin ek bir hastane açarak Kovid-19 açısından yol almasıydı. Nitekim bu hastanede 535 yatak var. Bunların 365 tanesini tek kişilik oda şeklinde tasarlarken 60 tane yoğun bakım yatağını da anında hizmete soktuk." sözlerine yer verdi.

Sözlerinin devamında; 40 tane ek yoğun bakım ünitesini de hazırda beklettiklerini vurgulayan Cinel, "29 ameliyathaneden 27’si de yoğun bakım olarak hazırlanmıştı. Tabi o zirve yaptığı dönemde buranın yoğun bakım yatakları çok işlevsel oldu. Servis yatağı problemi olarak oluşmadı. Çünkü sonuçta Pendik'teki hastanemizin yarısı Kovid-19 olmayan hastalar içindi. Gerekirse onları Kovid-19 haline çevirebilirdik. Hastalarımız yoğun bakıma alınıyorlar; bazıları da solunum cihazına bağlanıyordu. Bazıları solunum cihazlarına bağlanmadan daha önce yoğun bakımlarda bir takım kullandığımız metotlarla iyileşebiliyordu. Burası bu sebeple onlar için biçilmiş kaftan oldu." ifadelerini kullandı.

"Yoğun bakım yatağı açısından ne kadar rezerviniz varsa o kadar sağlık alanında daha güçlü hissediyorsunuz."

Hastanenin devreye girmesi ile kendilerini çok daha güçlü hissettiklerini belirten İsmail Cinel, "Yoğun bakım yatağı açısından ne kadar rezerviniz varsa o kadar sağlık alanında daha güçlü hissediyorsunuz. 4 bine yakın personelimiz var 103 personelimiz sonuçta Kovid-19 pozitif çıktı. Hepsinin tedavisini yapmayı başardığımız için de çok mutluyum. Dünyada sağlık çalışanlarında yüzde 5-6 seviyesinde Kovid-19 olduğu bir ortamda bizde yüzde 2,5’e gelen bir oranda görüldü hastalık. Bu nedenle de çok mutluyum. Ölüm oranlarımız Avrupa'ya göre düşük.” dedi.

Hastanede görev yapan Uzman Doktor Seda Seven, yoğun bakım servislerinde yoğunluğun azaldığını aktardı, "Yoğunluğumuzun şu anda yüzde 60-70 düzeyinde olduğunu söyleyebilirim. Her çeşit hasta var yoğun bakımda. Ortalama 60’lı yaşlarda hastalarımızın sayısı daha da fazla.” sözlerini sarfetti. 

Haber: Ayşe Şeyma Arıkan

Editör: Nida Şenler

HIZLI ERİŞİM