6. Sivil Strateji Sempozyumu Marmara Üniversitesi’nde Düzenleniyor

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ev sahipliğinde Kent Sorunları ve Yerel Yönetimler Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sivil Toplum Merkez Üssü ve Marmara Üniversitesinin kulüpleri tarafından organize edilen Stratejik Kamu Yönetimi Sempozyumu’nun devamı niteliğindeki “6. Sivil Strateji Sempozyumu” 8 Aralık 2022’de Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte bürokrasiden, öğrencilerden, kamu kurullarından, sivil toplum kuruluşlarından, akademisyenlerden ve özel sektörden katılımcılar yer aldı.

Sempozyumun açılış konuşmaları Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, sempozyum düzenleme kurul başkanı Prof. Dr. Yüksel Demirkaya ve Sivil Toplum Merkez Üssü Temsil Heyeti Üyesi Ömer Faruk Terzi tarafından yapıldı.

Sempozyumun açılış paneline ise İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Türköz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Dr. Öğretim Üyesi Roza Süleymanoğlu Dinçer ve Yazar-Yönetmen Okan Özbay ve Girişimci ve İş adamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Prof. Dr. Kurt, gelişmiş ülkelerdeki güçlü toplumların en önemli üç paydaşının kamu, özel sektör ve sivil toplum olduğunu kaydettiği açılış konuşmasında üç paydaşın iş birliğinin önemine değinerek “Bu üç paydaşın ortak hedefleri doğrultusunda iş birliği içerisinde olduğu toplumlarda demokrasinin de olumlu bir gelişim kaydettiği pek çok kesim tarafından kabul görür” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Yüksel Demirkaya da yaptığı açılış konuşmasında katılımcıların çok geniş bir yelpaze oluşturduğuna dikkat çekerek “Gelişinizle renk kattığınız bu güzel atmosfer bizleri; gelecek, sivil toplum ve sivil strateji adına daha da umutlandırdı” dedi.

Sivil Toplum Merkez Üssü Temsil Heyeti Üyesi Ömer Faruk Terzi, Marmara Üniversitesi ile ortak bir iş yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdiği açılış konuşmasında Batı’daki ve Türkiye’deki sivil toplum anlayışındaki farklılıklara değindi.

Sempozyumun açılış paneli olan “Sivil Toplum ve Sektörler Arası İş Birliği Stratejileri” oturumunda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sivil toplum kavramında yaşanan anlam kaymasına rağmen “Toplumun olmazsa olmazı sivil toplumdur” ve “Ne kadar sivil toplum kuruluşu o kadar demokrasi” ifadeleriyle sivil toplumun önemine değindi. Ahmet Türköz ise kamu yönetimi ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin önemine değindiği konuşmasında 2004’ten bu yana STK sayısında yüzde 98’lik bir artış yaşandığını kaydetti. Mehmet Koç girişimcilik odaklı konuşmasında sivil topluma destek olan girişimciliğin önemine değinerek, toplumumuzun daha girişken fakat daha az girişimci olduğu ifade etti. Koç konuşmasında “Gelin girişimci olun, korkmayın” ifadelerine yer verdi.

Okan Özbay, konuşmasında ‘Dijital Seferberlik’ dönemine atıfta bulunarak dijital uyum ve STK kavramları üzerinde durdu. Dr. Roza Süleymanoğlu Dinçer ise STK’larda kadının yeri ve önemine değinerek STK’nın toplumun tümü için olduğunu ve tüm bireylerin katılımının önemli olduğundan fakat Türkiye’de toplumun STK’lara belirli sebeplerle uzak durduğundan bahsetti. Dinçer, konuşmasında Yerel Eşitlik Eylem Planı’na da atıfta bulunarak son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığının da altını çizdi.

Etkinliğin diğer oturumları 9 Aralık 2022 tarihinde Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

 

HIZLI ERİŞİM