HİPAM, Türk Kalp Vakfı ve Kadıköy Belediyesi İşbirliği

Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİPAM) ve Türk Kalp Vakfı’nın işbirliği ile hazırlanan “Kalp Sağlığı Açısından Nasıl Bir Kadıköy Hayal Ediyoruz?” toplantısı gerçekleştirildi.

”Dünya Kalp Günü'” nedeniyle düzenlenen toplantı, 29 Eylül’de Caddebostan Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Moderatörlüğünü HİPAM Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak’ın yaptığı toplantıya; Türk Kalp Vakfı başkanı Kenan Güven, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Eczacı Mustafa Oltulu, Kadıköy Gönüllüleri adına Caddebostan Gönüllüleri Başkanı Eczacı Güliz Kaptan ve M.Ü. Eczacılık Fakültesi öğrencimiz Ayşenur Eriman konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılar arasında Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güniz Küçükgüzel ve Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz da yer aldı.

Kenan Güven ve Mustafa Oltulu' nun açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı, Devlet Opera ve Bale orkestrasından bir grup sanatçının klasik müzik dinletisi ile devam etti.

Toplantıda; kalp damar hastalıklarının yaygın görülmesine ve yüksek ölüm oranına sahip olmasına rağmen önlenebilir hastalıklar olduğu vurgulandı. Kalp damar hastalıklarının önlenmesi için toplumsal bilinci artırmaya yönelik projelerin gerekli olduğu belirtilerek bu konuda üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmalarının önemi üzerinde duruldu. .

Üniversitemiz öğrencisi Ayşenur Eriman iki yıl önce HİPAM tarafından düzenlenen Marmara Üniversitesi “Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi”nde Öğrenci Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldığını belirterek bu proje ile deneyimlediklerini paylaştığı bir konuşma yaptı. Eriman; “Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi” kapsamında geçen yıl Göztepe Yerleşkesi’nde bisiklet yollarının yapıldığını, bunun güzel bir başlangıç olduğunu söyledi. Ancak proje kapsamının genişletilmesini; üniversiteye ulaşım için kampüs dışında da güvenli ve alternatif bisiklet yollarının belediye tarafından yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Konuşmasının devamında; proje sonrasında kantinlerde meyve satılmaya başlanması gibi olumlu dönüşler olmasına rağmen üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenme sorununun devam ettiği; sağlıklı besinlerin üniversite yerleşkelerinde zor bulunduğunu veya öğrenci bütçesine göre oldukça pahalı olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Kadıköy Belediyesi gönüllülerinden sağlıklı ev yemekleri hazırlamak ve ekonomik seçeneklerle öğrencilere sunmak gibi projeler geliştirmelerini talep etti. Ek olarak, Üniversite ile Belediyenin öğrencilere yönelik sağlıklı beslenme ve sağlıklı yemek atölyeleri gerçekleştirmesini önerdi.

Kadıköy Belediyesi gönüllüleri adına konuşan Eczacı Güliz Kaptan, tüm bu talepleri dikkate aldıklarını; Belediye, Üniversite ve Türk Kalp Vakfı ile birlikte çalışmaktan memnun olacaklarını belirtti.

Toplantıyı noktalayan Prof. Dr. Ali Serdar Fak, tüm eleştiri ve önerilerin ilgili kurumlarca değerlendirileceğini, hayata geçirilmeleri için gerekli adımların en kısa zamanda atılacağını söyledi.

 

HIZLI ERİŞİM