Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından “Dönüşüm Çağında Kamu Diplomasisi ve Türkiye” başlığıyla düzenlenen “I. Kamu Diplomasisi Sempozyumu” (KADİS) 9 Mayıs Cuma günü, Dr. İbrahim Üzümcü Salonu’nda yapılan açılış töreniyle başladı. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in yer aldığı törende; öğretim üyeleri, medya ve iletişim dünyasının temsilcileri ve öğrenciler de hazır bulundu.
KADİS Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Samet Kavoğlu ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Babacan’ın karşılama konuşmaları ile başlayan tören, protokol konuşmalarıyla devam etti.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt: “Türkiye kamu diplomasisi politikalarında oldukça mahir hale gelişmiştir”
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un sempozyum açılışında yaptığı konuşmada, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öncülüğünde düzenlenen bu sempozyumun, üniversiteyle sınırlı kalmayan; ulusal iletişim ve dış politika vizyonuna katkı sunan stratejik bir adım olduğunu belirtti. Türkiye'nin dış politika, enerji, savunma ve turizm alanlarında attığı adımların yumuşak güç unsurlarıyla birleşerek kamu diplomasisi kapasitesini arttırdığını ifade etti. İletişim Başkanlığı’nın bu alandaki stratejik rolüne dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Kurt konuya ilişkin olarak “Türkiye, kendisi hakkında dünya kamuoyunda oluşturulmuş yanlışların, ön yargılı bilgilerin, izlenimlerin ve algıların en fazla olduğu ülkelerden biri olarak imajını restore etmek ve tanıtımını yapmak gibi amaçlara ulaşmak için kamu diplomasisi politikalarında oldukça mahir hale gelmiştir. Bu maharetin ardındaki en önemli güç, 2018 yılında kurulan İletişim Başkanlığı’nın güçlü bir Türkiye markası oluşturma odaklı stratejik çalışmalarıdır.” ifadelerine yer verdi.
Sempozyumun çok disiplinli içeriğiyle düşünsel temellerden dijital uygulamalara kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını dile getiren Rektör Kurt bu sayede gençlerin anlatı, güven ve diyalog ekseninde yeni nesil diplomasi ve stratejik iletişim alanlarında aktif roller üstleneceğini belirtti. Bu sürecin Türkiye’nin küresel ölçekte daha görünür ve etkili olmasına katkı sağlayacağını ifade eden Rektör Kurt, etkinliğin tüm katılımcılar için ilham verici bir zemine dönüşmesi temennilerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel: “Kamu diplomasisi yalnızca bir iletişim stratejisi değil, aynı zamanda itibar ve etki alanı inşa etme sürecidir”
Açılış konuşmasına İletişim Bilimleri Fakültesi mezunu bir rektör olarak bu sempozyuma katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, KADİS’in hem bilim insanları hem de uygulayıcılara önemli bir platform sunduğunu ifade etti. Günümüz kamu diplomasisi pratiklerinin klasik diplomasiden farklı olarak iletişim temelli, çok aktörlü ve uzun vadeli bir stratejik sürece dönüştüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, kamu diplomasisinin artık yalnızca bir iletişim stratejisi değil, aynı zamanda bir ülkenin diğer ülke kamuoylarında itibar ve etki alanı inşa etme süreci olduğunu söyledi.
Anadolu Üniversitesi olarak kamu diplomasisinin eğitim ayağında önemli bir rol üstlendiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Adıgüzel, bu doğrultuda Yükseköğretim Kurulu tarafından henüz onaylanan ve yakında açılacak olan “Türk Dili ve Kültürü” ön lisans programı ile dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere Açıköğretim Fakültesi aracılığı ile Türk Dili ve Kültürü eğitimi sunacaklarını duyurdu. Bu programla uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye olan ilgisinin artmasını hedeflediklerini ifade eden Rektör Adıgüzel, böylelikle kamu diplomasisine güçlü bir katkı sağlayacaklarına olan inancını dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.
Medya ve İletişim Dünyasının Önemli İsimleri Açılış Panellerinde Konuştu
9-10 Mayıs tarihlerinde iki gün süreyle gerçekleştirilecek sempozyumun açılış ve protokol konuşmalarının ardından "Türkiye Kamu Diplomasisi Panoraması" başlığı altında iki panel gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Anadolu Ajansı, TRT, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumların yöneticileri ve akademisyenler bu panellerde kamu diplomasisinin kurumsal boyutlarını değerlendirdi. Günün son oturumunda ise farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla “Dönüşüm Çağında Kamu Diplomasisi” başlıklı bir entelektüel oturumu düzenlendi.
Sempozyumun ikinci ve son günü 10 Mayıs tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Teoriden pratiğe birçok başlıkta on farklı panelin yer aldığı bu oturumlarda; kültürel diplomasi, diaspora diplomasisi, dijital medya, uluslararası yayıncılık, çevre diplomasisi, bilim ve spor diplomasisi ile ulus markalama gibi konular çok sayıda akademisyen tarafından ele alınacak.