Marmara Üniversitesi Araştırmacılarının “Bağlantılı Otonom Araçlar” Alanındaki Büyük Başarısı

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden ve MInD-NET laboratuvarı ve VeNIT Araştırma Grubu yöneticisi Doç. Dr. Müjdat Soytürk ve araştırma ekibi, Avrupa Birliği H2020-ECSEL çağrıları kapsamında, Yapay Zeka-İletişim (5G)-Bağlantılı Araçlar ekseninde gerçekleştirilen toplam proje bütçesi 250 Milyon Euro, Marmara Üniversitesi bütçesi 2 Milyon Euro olan Ar-Ge projelerinin de katkısıyla “Dijital İkiz (Digital Twin) Platformu” geliştirdiler.

Bu Platform ile “Bağlantılı Araçlar (Connected Cars/Vehicles)” ve “Bağlantılı Otonom Araçların (Connected Autonomous Vehicles)” her türlü ortam ve koşullarda testlerini sağlayacak, ulaştırma, otomotiv, telekomünikasyon sektörleri ve bağlantılı araç, akıllı ulaşım, akıllı şehir uygulamaları için geliştirme & test altyapısı oluşturularak dünyada önemli bir ilk gerçekleştirilmiştir. Akademisyenimizi ve araştırma ekibini tebrik eder, başarıların devamını diliyoruz.

MInD-NET laboratuvarı ve VeNIT Araştırma Grubunda Doç. Dr. Müjdat Soytürk'ün liderliğini yürüttüğü ekipte yer alan araştırmacılarımız, Bağlantılı Araçlar (Connected Cars/Vehicles) ve Bağlantılı Otonom Araçların (Connected Autonomous Vehicles) her türlü ortam ve koşullarda testlerini sağlayacak Dijital İkiz (Digital Twin) platform geliştirdiler.

Araştırmacılarımızın geliştirdiği dijital ikiz platformu ile Bağlantılı Araçlar, Otonom Araçlar, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ve Akıllı Şehir uygulamalarına yönelik türlü senaryo denenebilmekte, geliştirilen yeni teknolojiler test edilebilmektedir. Platformda, Bağlantılı Araçlar ve V2X iletişimi için gerçek iletişim modülleri ve bileşenleri yer almakta, istenilen dünya lokasyonu/coğrafyası üzerinde gerçek araç trafiği kullanılarak testler yapılabilmektedir.

Geliştirilen dijital ikiz platformu ile, dünya üzerinde herhangi bir noktada hareket eden Bağlantılı Otonom Araçların (Connected Autonomous Vehicle) belirtilen dijital ikiz platformuna bağlanarak bulunduğu coğrafi ve çevresel ortamdaki Bağlantılı Araç ve Bağlantılı Otonom Araç testlerinin yapılması da sağlanmaktadır. Bu özellikleri ile dünyada önemli bir ilk gerçekleştirilmiştir. Dijital İkiz platformu mevcut hali ile birçok kullanım ve test senaryosunun gerçekleştirilmesini sağlamakla birlikte, Doç. Dr. Müjdat Soytürk'ün yürütmekte olduğu H2020 projelerindeki çalışmalar ile yeni özelliklerin eklenmesine devam edilmektedir. Geliştirilen dijital ikiz platformu, H2020 projelerinde Bağlantılı Araçların ve Bağlantılı Otonom Araçların geniş ölçekli demonstrasyon ve testlerinde kullanılmakta olup, AB otomotiv ve iletişim sektörü Ar-Ge kuruluşlarının test sistemlerine de entegre edilecektir.

Geliştirilen dijital ikiz platformu ve özellikleri ile, dünya üzerindeki herhangi bir bölgede (şehir/bölge/otoyol/liman/havalimanı vb.) yer alan iletişim altyapısı ile yollar üzerinde hareket eden araçlar sisteme entegre edilerek V2X iletişiminin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. AUS ve K-AUS (Kooperatif AUS) iletişim ve altyapısı büyük ölçekli (large scale) gerçekleştirilmekte, AUS servislerinin, veri tabanlarının ve uygulamalarının testlerini sağlamaktadır. Böylece, maliyetli ve/veya imkânsız olan her türlü senaryonun testleri güvenli bir şekilde yapılmakta, gerçek modüllerin kullanılması ile gerçek ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.

 

Marmara Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

Machine Intelligence, Design and Networking Lab (MInD-NET Lab)

www.mind-net.org

Vehicular Networking and Intelligent Transportation Systems (VeNIT), www.venit.org

 

Anahtar Kelimeler:

Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)

Kooperatif AUS (K-AUS)

Vehicle to Everything (V2X)

Bağlantılı Araçlar (Connected Cars/Connected Vehicles)

Bağlantılı Otonom Araçlar (Connected Autonomous Vehicles)

Dijital İkiz (Digital Twin)

5G Teknolojileri

5G-V2X

 



HIZLI ERİŞİM