Disiplinlerarası Yaklaşımda Uluslararası Matematik ve Müzik Kongresi

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nin, Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir ve Doç. Dr. Tülün Malkoç’un katkılarıyla organize ettiği “Disiplinlerarası Yaklaşımda Uluslararası Matematik ve Müzik Kongresi” 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu konu çerçevesinde düzenlenen ilk kongre olma özelliği taşıyan etkinlik, Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede üniversitemizden ve uluslararası üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi, araştırmacılar, müzik ve matematik öğretmenleri, okulumuz öğrencileri ve sanatseverler ağırlandı.

Kongreye davetli konuşmacı olarak  Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, Prof. Filiz Kamacıoğlu, Dr. Alper Gönen, Prof. Dr. Dalia Karatajiene, Prof. Dr. Nihan Yağışan, Prof. Dr. Kamarsulu İbrayeva, Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu katıldı.

Açılış konuşmaları Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülün Malkoç, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir ve yabancı konuklar tarafından yapıldı. Konuşmacılar müziğin içindeki matematik yapıdan, matematiğin müzikle olan ilişkisinden ve  Pisagor dönemine dayanan çalışmalardan bahsettiler. açılış konuşmalarını takiben açılış konserini Öğretim Görevlisi Aytaç Rzaguliyeva, Türk ve Azeri bestecilerin eserlerinden bir demet sunduğu piyano resitali ile gerçekleştirdi. Eserlerin piyano ile seslendirilmesi esnasında, her eserin matematiksel analizlerini de anlatıldı.

Öğleden sonra başlayan makale sunumları iki gün boyunca sürdü. “Sesler Arası Uyumun Gönen Arik Fonksiyonu ile Belirlenmesi”,  “An Investigation of The Role Of Diatonic Functions in The Seyir Phenomenon of Turkish Makam Music” , “Case of Hicaz Family”, “Müzik Dersi Öğretim Programının Disiplinlerarası Yaklaşımla Matematik- Müzik İlişkisi Bağlamında İncelenmesi” gibi çok değerli makalelerin sunumları gerçekleşti.

İkinci günün sonunda, Doç. Dr. Tülün Malkoç’un başkanlığında, Prof. Filiz Kamacıoğlu, Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece, Prof. Dr. Altay Eren ve Doç. Dr. M. Kemal Karaosmanoğlu’nun katılımıyla yapılan kapanış paneli ile kongre sona erdi. 

Disiplinlerarası anlayış günümüzde oldukça önemli kabul edilmektedir. Disiplinlerarası çalışmalar; çok boyutlu olguları veya olayları tanımlamaya, açıklamaya, karmaşık problemleri çözmeye, yeni yorumlar ileri sürmeye, ürünler oluşturmaya yönelik yapılmaktadır. Disiplinlerarası çalışmalarda; disiplinler, disiplinlerin birbiri ile ilişkileri, hangi disiplinin hangi amaçla daha etkili olacağı, disiplinlerin nasıl birleştirileceği tartışılmaktadır.  

Müzik eğitimi hem bilimsel hem sanatsal bağlamda birçok disiplini barındırmaktadır. Bu disiplinlere baktığımızda ilk olarak matematik eğitiminin önemini görmekteyiz. Çünkü müzik, matematiksel bir yaklaşımdan ibarettir. Ezgilerin ortaya çıkışı; ölçüler içerisinde matematik dengesinin kuruluşu ile ifade bulur. Farabi’ den, Pisagor’ dan itibaren müziğin matematik alanına dahil edildiği bilinmektedir. Bu sayede geçmişte yapılan farklı bilim alanlarının birleşimindeki çalışmalar günümüze gelmiştir.

Bugün de tek bir alan çalışması yerine alanların birbirine destek olması yani “disiplinlerarası araştırmalar” önemini korumaktadır. Bu bağlamda kongre; bilimsel, sanatsal ve mesleki  açıdan bu konudaki araştırmaların paylaşıldığı, bu alana emek veren araştırmacıların bir araya gelererek bilgi paylaşımları ve fikir alışverişleri yaptığı önemli bir platform yaratmıştır.

 

 

HIZLI ERİŞİM