Eczacılık Fakültesi ve NBUAM’dan Türkiye’de İlk Defa Uygulanacak Bir Proje Başarısı Geldi

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülgün Tınaz’ın yürütücü olduğu ‘Üç Boyutlu Biyomimetik Kronik Yara Modelinde Eksozom-Aracılı İlaç Taşıyıcı Sistem Kullanarak Yeni Bir Yara Tedavi Stratejisinin Geliştirilmesi’ başlıklı proje, ‘TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM), İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sağlık Biyoteknolojisi Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SABİOTEK) ortaklaşa yürütecekleri ve 36 ay sürecek olan projede, Marmara Üniversitesi’nden 4 kişilik araştırma ekibi ve 3 bursiyer öğrenci yer alacak.

Marmara Üniversitesi’nin yürütücü olduğu projenin ilk aşamasında, Türkiye’de ilk defa 3 boyutlu biyoyazıcı ile canlı insan derisi hücreleri ve bakteri hücreleri kullanılarak, yapay deri dokusu oluşturulacak. Daha sonra kronik yara ortamındaki bakteriler tarafından oluşturulan ve kronik yaraların tedavisinde en büyük engeli teşkil eden biyofilmin, laboratuvar ortamında taklit edilmesi amaçlanmaktadır. Projenin ikinci ve son aşamasında ise, ilaç taşıyıcı sistem kullanılarak biyofilmin önlenmesine yönelik yeni bir tedavi stratejisinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. 

Projede emeği geçen öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılı bir proje dönemi geçirmelerini dileriz.

HIZLI ERİŞİM